Közeledik a tavasz!

2013.02.16. 15:19

• Lassan ennek a télnek is vége, pedig úgy tűnhet, csak most kezdődött. Az ember azért még lát itt-ott hóbuckákat, de lassan átveszi a helyüket a napfény és az újra előbukkanó avar, illetve még valami...a madarak. Néha lehet már hallani egy-egy "nyitnikéket", vagy más madarakat, ahogy néha felcsendül egy trillájuk.

Pár napja még rúgott egy nagyot a tél, mikor az idei, talán legnagyobb hó esett. Erre a madarak is reagáltak méghozzá olyannyira, hogy az etetők körül nem tudtuk merre kapkodjuk a fejünket, illetve megfigyeltünk egy hatalmas fenyőrigó és csonttollú csapatot is. Ez a két madárfaj rendszerint az évnek ebben a szakaszában - január, február - bukkannak fel, bár a csonttollúak megjelenése változó, az idei évben rengetegen özönlöttek be az országba és mindenhol látni őket. A fenyőrigók megjelenése valamivel stabilabb, évek óta megfigyelhetőek így év elején.

 

• Fotók: Lampert Benedek

 

 

A fenyőrigó (Turdus pilaris), csapatos madár, sokszor több száz
egyedes csoport is összeverődhet.

P1260392_resize.jpg

 

 

A csonttollúra (Bombycilla garrulus), szintén igazak a fenti állítások,
de őket nem biztos, hogy minden évben látjuk, változó, hogy hazánkba mekkora tömegben látogatnak el.
Ilyen szempontból az idei év szerencsés.

cs2.jpg

 

 

 

 

• Az etetők körül még mindig nagy a forgalom. Rendszeresen megfigyelünk: szén-, barát- és kék cinegéket, tengeliceket, vörös begyeket és néha még a nagy fakopáncsok is feltűnnek az etetőben lévő napraforgóhalom láttára. Az ablaketető mellé kiraktunk almákat és egy olyan palacketetőt, amit tele lehet tölteni, noha két bejárata van, egy az alján egy a tetején.

 

Egy tengelic (Carduelis carduelis) az etetőnél.

P1260228_resize.JPG

 

 

 

A kék cinegék (Parus caeruleus) sem maradnak ki.

P1260221_resize.JPG

 

 

Az alma szintén kiváló táplálék a madarak számára.

fejléc2_resize.jpg

P1260269_resize.JPG

 

 

 

• Az etetőktől távolabb, a fák között is zajlik az élet. A földön szedegető vörösbegyektől és ökörszemektől a fa törzsén kopogtató fakopáncsokon át a fa tetején csivitelő pintyfélékig mindent megfigyelhetünk. Érdemes csöndben maradni és figyelni a madarak hangjait. Így rájövünk majd, hogy különféle jelzéseket hallunk, pl.: a cinegék riasztása nagyon jellegzetes. Ha ezt halljuk valószínűleg valamilyen ragadózó jár a közelben gyakran karvaly vagy macska.

 

 

A barátcinege (Parus palustris) az etetők gyakori vendége,
de a fatörzseken is gyakran kutat élelem után.

barátcinege__resize_resize.jpg

P1260538_resize_resize.JPG

 

 

• Ha szerencsénk van néhány fakopáncs fajt is megfigyelhetünk, úgymint:

 

Nagy fakopáncs (Dendrocopos major)

P1260314_resize.jpg

 

 

Közép fakopáncs (Dendrocopos medius)

P1260593.jpg

 

 

És a kis fakopáncs (Dendrocopos minor)

P1260461.JPG

 

 

 

Mi ajánljuk:

Nem sokára itt a tavasz és megérkeznek a vándormadaraink is. Hamarosan még több madárfaj fog minket körül venni, így mindenkinek ajánljuk a kirándulásokat és a madár megfigyeléseket, arról nem is beszélve, hogy remek program akár családdal, akár egyedül megyünk!

 

 

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr755083465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haraszti Balázs 2013.02.18. 23:53:57

Meg lehet kérdezni miért tűnt el a Közleményes cikk az oldalról? Biztos a technika ördöge......
Előbb gondolkodni kellene mielőtt leírnak valamit. Akkor ez a blog már megint nem a valóságnak megfelelő. Mindegy lehet,hogy az én kommentem is el fog tűnni.
Üdvözletem

LigetiMadárvédelem 2013.02.19. 18:10:25

Valóban a blog működésében lehetett valami, nem egyszer előfordult már ilyen. Utánanéztünk és nekünk jelzi. Próbálja frissíteni az oldalt és valószínűleg akkor látni fogja!
Nekünk semmi érdekünk, hogy a cikket eltüntessük.

Haraszti Balázs 2013.02.25. 19:15:27

@LigetiMadárvédelem: A cikk megint nem jelenik meg! Több mint furcsa...

LigetiMadárvédelem 2013.02.25. 19:24:58

Már írtunk a blog.hu-nak, nekünk továbbra is jelzi, de állítottunk még egy paraméteren, remélem ezzel is működik, próbálja meg most! Ön csak ezért látogatja honlapunkat?
süti beállítások módosítása