• Az országban a legtöbb helyen akár 30-40 cm, vagy akár még ennél és nagyobb hó esett. Ilyen körülmények között a madarak (pl.: varjak, rigók, küllők) már nem tudják a havat félrekotorni és hozzáférni a talajon maradt táplálékhoz.  Ez főleg a talajon táplálkozó madara számára - pintyek, gerlék stb -  jelent gondot.

A közelgő költési időszak miatt, még ideális esetben sem szabadna abbahagynunk az etetést, mert a megfelelő energiamennyiség kulcsfontosságú a sikeres költés érdekében, különösen a vándormadaraink szempontjából, hiszen nekik pótolniuk kell a hosszú út okozta energia veszteséget. Az itatókat is töltsük fel, langyos és kissé cukrozott vízzel, illetve az etetők se maradjanak üresek! Ez a két dolog - bár fontos - még nem elég. Fentebb említettük a talajon táplálkozó madarakat. Nekik talajetetőkkel segíthetünk, amit egyszerű létrehozni, csupán egy kis területen kell elkotorjuk a havat! Már az is sokat segít, hogy a föld szabaddá válik a madarak számára, persze még ennél is jobb szolgálatot tesz, ha beszórjuk magvakkal és mindezt megbolondítjuk almadarabokkal.

 

 

 

A hó elkotrásával és a szabadon maradt talajrésszel
sokat segítünk tollas barátainknak :)!

P1270397_resize.jpg

 

 

Az etetők feltöltésén kívül, mi is több ilyen talajetetőt csináltunk,
amit beszórtunk napraforgóval és almadarabokkal.

P1270384_resize.JPG

P1270413_resize.jpg

 

 

Még a fára is jutott.

P1270414_resize.jpg

 

 

 

• Ha bárkinek segítségre van szüksége nyugodtan írjon e-mailt (bendeguz@sampilampi.net) vagy látogasson el facebook-os oldalunkra! Mindkét esetben  a lehető leghamarabb válaszolunk!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr25176190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása