Téli madáretetés

2011.12.21. 09:09

Ez a topikunk segítséget nyújt a hatékony és eredményes madáretetéshez.

• Télen a madarakat, elsősorban a kis testűeket a megfagyás, kihűlés veszélyezteti. Mivel testhőmérsékletük is magas 41-43 C°, ezért több energiájukba kerül megőrizni ezt. Bár egyszerűnek hangozhat, némi tudás is szükséges a madarak téli etetéséhez. Ahogy korábban ígértük cikkünk ezen része ebben nyújt némi segítséget.

A madaraknak ilyenkor mindennél fontosabb az energia utánpótlás és a tápláló eleség. Ezért kell kitenni nekik olajos magvakat (pl.: napraforgómag) illetve zsiradékot(pl.: faggyú, zsír).  A gyümölcsök, leginkább az alma számos madár, elsősorban a fekete rigó, kedvence. A cinkegolyó klasszikus eleség amit nagyon sok kistestű madár fogyaszt.

 

-Az egészben lévő napraforgófej is jó megoldás, mivel kihelyezése praktikus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány eleség, és ezeket fogyasztó madarak listája:

-Fekete  napraforgó ( kisszemű)  fogyasztja: szén,kék és barátcinege,zöldike,házi és mezei veréb,tengelic csíz,erdei és fenyőpinty,meggyvágó,közép,és balkáni fakopáncs,csuszka.szajkó.

-Zsiradék: faggyú,sótlan szalonna,cinke-golyó. A sózott zsiradék  folyamatos vízfelvételre kényszeríti a madarakat ami  erős fagyban gondot jelenthet. Fogyasztja: szén,kék és barátcinege,házi és mezei veréb,csuszka,fekete rigó,vörösbegy,őszapó,fakopáncs.

-mogyoró,dió: szén,kék és barátcinege,vörösbegy csúszka,veréb. Ha finomra törve is kínáljuk, akkor még több fajta madár tud belőle enni.

-köles,lenmag,fénymag : házi és mezei veréb,erdei és fenyőpinty,tengelic,csíz.

-túró,reszelt sajt: fogyasztja az ökörszem,vörösbegy,fekete rigó,

-alma (földön és fára szúrva is) fogyasztja a: szén és kékcinege,fekete rigó szajkó,fenyőrigó .Nagy segítséget nyújthat szokatlan módon áttelelő madaraknak is, például a barátposzátának

-konyhai maradék (tészta,főtt rizs,sajt,levesbe főtt zöldségek) fogyasztja: ökörszem,vörösbegy fekete rigó,szajkó.

Soha ne adjunk a madaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva, gyomor- és bélgyulladást okozhatnak Akár a madarak pusztulásához is vezethet. Ez a kisebb madaraknál értendő. A varjak,a sirályok,a tőkés réce szívesen fogyasztja. Ne feledkezzünk meg a madárkák itatásáról sem,mert az is igen fontos.

 

-A verebek és a zöldikék a magevés "élsportolói", így biztosak lehetünk benne, hogy etetőink közelében feltűnik :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -A fekete rigó él-hal az almáért :)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Vegyük figyelembe, az etetés szabályait, és akkor biztos, hogy sokat segíthetünk madarainkon, amit ők meg hálálnak majd tavasszal énekükkel és a kártevő tizedelésével. Az elkövetkező cikkeinkben még szó lesz az etetésekről. Sőt, indítunk majd egy "Házibarkács" rovatot, ahol ahol a legegyszerűbb alapanyagokból csinálunk különböző madárbarát eszközöket :)

 

Bármi kérdés merülne fel írjon nekünk, azonnal válaszolunk(kommentbe, e-mail-be, facebook-os oldlaunkra).

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr103480214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása