• A Szilas-pataki odútelep elkészülésével összesen 6 odútelep (ha a madárbarát oviban lévőt is beleszámítjuk) várja a madarakat. A több mint 3 órás munka során 11 odút raktunk ki a már kinn lévő 5 mellé, így összesen itt 16 odú lett telepítve. Talán meglepő, ha azt mondjuk, hogy nem is férne ki sokkal több, mivel ez nem egy erdő, hanem egy patak melletti fasor, ezért ez a mennyiség tökéletesen lefedi ezt a területet.


•Fotók: Ágoston Dávid, Lampert Benedek

 

• A 11 odú között négy D és hét B típusú fészekodú volt. A D odúkba, seregélyt, nagy fakopáncsot várunk, de reménykedünk a búbos banka megtelepedésében is. Délelőtt 11-kor értünk ki, még néhány odút feldrótoztunk, ráírtuk a Ligeti Madárvédelem nevét, aztán nekiláttunk megfelelő fát keresni, amire kirakhattuk őket

 

P1230065.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Számmal és névvel ellátott D odú :).

P1230069.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Korában már beszámoltunk a facebook-os oldalunkon egy odúról amit  egy fakopáncs kivájt a saját méretére. Most ezt jobban szemügyre vettük és megnéztük mi van benne. A belsejében néhány növényi származékot, tollakat találtunk, melyeknek színe elárulja, hogy a fakopáncsok valóban jártak az odúban. Az előlapját ki kell cserélni, de addig is raktunk a helyére egy új B odút, reméljük azt már nem fogják szétszedni.

 

 

Az odú eleje és belseje. Bárhogy is nézzük, ez kívül belül használva volt :).

P1230092.jpg

P1230094.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• A kihelyezés most sem volt egyszerű. Volt, hogy bozóton kellett átverekedni magunkat, vagy a száraz gallyaktól megszabadulni, máskor meg a nagy magasság nehezítette meg a dolgunkat.


A képeken: Ágoston Dávid, Csongrádi Barnabás, Lampert Benedek

P1230114.jpg

P1230112.jpg

vágott.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• A patak mindkét felére kerültek odúk, így értelemszerűen át kellett kelni a vízfolyáson. Jobb megoldás híján, a létránk egyik részét használtuk fel, ami nagyszerűen be is vált. A rögtönzött hídon aztán áthordtuk a "motyónkat".

P1230085.jpg

P1230102.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Az utolsó előtti odú is felkerült a fára. Bár a nagy hőség miatt meglehetősen elfáradt az ember, azért mégiscsak jóérzés volt, hogy ez is elkészült.

P1230137.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Tulajdonképpen nem sokáig hagyjuk magára az odútelepet, mert szeptember vége felé, lehet is ellenőrizni őket. Miután most fejeztük be ezért nyilván maximum csak ürüléket találhatunk a költőhelyekben, de az is jó eredménynek fog számítani ilyen rövid idő alatt. A nyáron ez volt az utolsó cikkünk, bár ez nem is olyan "drámai" kijelentés, ha azt vesszük, hogy gyakorlatilag egy hét múlva már szeptember :).

 

Addig is mindenkinek kellemes idő töltést és madarászatban gazdag napokat kívánunk így a nyár utolsó hetében :)!

 

Más hírek:

Idén újra megrendezésre kerül a Ligeti Madárvédelem fotópályázat. Az egész országból küldhetők be képek! Részletek és szabályok itt

Elindítottuk új YouTube-os csatornánkat. Ezentúl idekerülnek fel a videóink, de az előző csatorna sem veszett el, be van linkelve az új oldalra és azokat a videókat is meglehet tekinteni továbbra is.

 

 

 

 

 

>200-as.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr874731438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása