• Az alábbiakban olyan guinnes rekordokról olvashatsz, amiket madarak tartanak. Ezekből is kiderül, hogy mennyire jól alkalmazkodott egy-egy faj a környezetéhez, milyen szokatlan dolgokra képesek, és milyen adottságaik vannak, melyek egyedülállóak a madarak körében.

 

 

A legalacsonyabb hőmérsékletet elviselő madárfaj

 

A császárpingvinek (Aptenodytes frosteri) az Anterktisz körüli vizek jégtábláin élnek, ahol az átlaghőmérséklet -20 C, a szél sebessége pedig 25 és 75 km/h között váltakozik. Szerencsére a pingvinek rendelkeznek minden madárfaj közül a legsűrűbb tollazattal. Minden egyes tollnak saját mozgatóizma van. Szárazföldön a tollak felborzolódnak, hogy közéjük kerülő levegő hőszigetelést biztosítson számukra, a vízben pedig vízhatlan réteget képezve egymásra simulnak.

pingvin.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legkisebb bagoly

 

Az Egyesült Államok délnyugati részén, valamint Mexikóban honos Micrathene whitneyi nevű törpebagoly átlagos magassága 12-14 cm, súlya pedig kevesebb, mint 50 gramm.

törpebagoly.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A leggyorsabban futó röpképes madár

 

A leggyorsabban futó madár a strucc, azonban ő röpképtelen. A leggyorsabban futó röpképes madár a Gyalogkakukk (Geococcyx californianus). Ez a túlnyomórészt talajlakó madár az USA délnyugati vidékén őshonos. Egy alkalommal, amikor az egyik állatot autóval üldözőbe vették, rövid távon 42 km/h sebességet ért el.

gyalogkakukk.bmp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A világ legveszélyeztetettebb madárfaja

 

A királyharkály (Campephilus principalis) nemcsak, hogy a legveszélyeztetettebb, de az amerikai kontinens legnagyobb harkályfaja is egyben. Az 1940-es évektől egészen a közelmúltig kihaltnak tartottak. 2005 áprilisában azonban egyéves intenzív kutatómunka után a Cornell Egyetem ornitológusai egy hím példányra bukkantak az arkansasi Cache River and White River természetvédelmi területen.

harkály.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A világ legritkább ragadozómadara

A kaliforniai kondor keselyű érdemelte ki ezt a címet, melyből jelenleg mindössze 49 példány él, és az is fogságban.

260px-Kondor1_groß.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A leggyorsabb madár

Egy Thalassarche chrystoma nevű albatroszfajta átlagos sebessége a becslések szerint 127 km/h. Ezt  a sebességet a megfigyelt állat 8 órán keresztül is képes volt fenntartani, amint egy, az Antarktiszon tomboló vihar közepette a Bird-szigeti fészkére.

albatrosz.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb bagoly

 

Az uhu (Bubo bubo) átlagos hosszúsága 66-71 cm, súlya 1,6-4 kg, szárnyfesztávolsága pedig több mint, 1,5 m. A madár ragadozó életmódot folytat, rágcsálókra s más apró emlősökre vadászik.

bubo_bubo_fd0661.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A leghosszabb lábú madár

 

A testmérethez viszonyított leghosszabb lábbal a gólyatöcs (Himantopus himantopus) számít rekordernek: hosszú, rózsaszín lábaik 17-24 cm-esek, ami teljes testhosszuk (30-40 cm) 60%-át teszi ki.

DSC_5272_filtered.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A leghosszabb tollú vadon élő madár

 

A Kína középső és északi területein honos királyfácán (Syrmaticus reevesii) középső faroktollának hossza esetenként meghaladhatja a 2,4 m-t. A madár repülés közben tollait felállítja, s ha kell, fékként használja, hogy a fák lombjaiba "zuhanva" bújjon el támadója elől.

Kiraly_facan.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legkisebb ragadozó madár

 

E kategória rekordján két faj osztozik: Délkelet-Ázsiában honos feketecombú törpesólyom 1. kép (Microhierax fringillarius), és a Borneó északnyugati résén élő borneói törpesólyom 2. kép (M. latifrons). Hosszúságuk: 5 cm-es.

törpesólyom.jpgtörpesólyom_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legdélebbre élő madár

Kevés olyan madárfaj létezik, mely az Antarktisz belső részein rakna fészket. A Palgodroma nivea nevű viharmadár ugyanakkor 240 km-t is repül a kontinens belseje felé, az ott található, jégből előtörő sziklákon fészkel, s megfigyelések szerint akár a Déli-sarkig is eljut.

viharsirály.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legdélebbre talált madárlábnyomok

 

1957. december 31-én az Antarktiszon tartózkodó felfedezők egy császárpingvin (Aptenodytes forsteri) lábnyomaira bukkantak, több mint 400 km-re a legközelebbi tengertől.

pingsamuelblanc.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legmélyebbre merülő madár

 

Gerald Kooyman (USA) a kaliforniai Scripps Oceanografiai Intézet professzora 1993-ban az antarktiszi Coulman-sziget közelében figyelt meg egy császárpingvint (Aptenodytes forsteri) , mely 534 m-es mélységig merült a vízben.

 csaszarpingvinek_vizben.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr544610452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása