• A madarak költési sikerének egyik kulcsa, hogy a fiókákat biztonságban tartsák a ragadozók elől. Rengeteg megoldás létezik, mi három igazán meglepőt gyűjtöttünk össze.

• A bíbic és az ékfarkú lile egyszerű fészket épít - gyakran csak egy talajmélyedést nyílt területen, mocsarakban, pusztákon. A tojásokat jól álcázza a köves talajt utánzó pettyes minta. Amikor a fiókák kikelnek, a szülők elviszik a tojáshéjakat, mert a széttört héjak belsejükkel tönkreteszik az álcázást.

• Az álcázás és az óvatosság ellenére, a fészek helye miatt sebezhetők a tojások a rókák és más éhes élőlények számára. Ragadozó közeledtekor a kotló tojó úgy védi tojásait, hogy szárnyát húzva elmenekül a fészekről, sérültet játszik és az éhes, de becsapott ragadozó követi. A tojó megfelelő időben elrepül. Ez a viselkedés gyakori a gázlómadaraknál éppúgy, mint más talajlakó madarak között.

• Néhány madár, például a sárszalonkák mindkét szárnyukat maguk mögött húzva szaladnak el a fészküktől, így egérre hasonlítanak. A nagyobb jutalomban reménykedő ragadozó hoppon marad, miután a madár elrepül. Más madarak különleges fészket építenek, melynek teteje egy szokványos csésze alakú fészek, ami azonban csak trükk, a valódi a "csésze" alatt van, ahová egy kis lyukon keresztül lehet bejutni. Az üres álfészek láttán a fészekrablók, pl. varjak, nem piszkálják a fészket, hiszen számukra nyilvánvaló, hogy üres.

 

 

 

Az ékfarkú lile és a...
fotó: www.naturephoto-cz.com

ekfarku-lile-38663.jpg

 

 

...bíbic sérültet játszik.
fotó: kapanyel.blog.hu

bíbic-csonkapeter_2454 másolata.jpg

 

 

A sárszalonka inkább egérnek tetteti magát
fotó: enfo.agt.bme.hu 

Nagy sárszalonka.jpg

 

 

Tetszett? Itt elolvashatod a Tudta-e rovat többi részét is!

 

 

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr105477628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása