• A madarak éneke egy nagyon különleges dolog. Hangképzésük teljesen egyedi, más állatfaj nem képes erre. Rendkívül gyönyörű tud lenni egy énekesmadár előadása, nem csoda, hogy mindenki szereti. De, hogyan tanulják meg ezeket az elképesztő trillákat?

 

 

• A kísérletek szerint az énekesmadarak énekének vannak örökölt és tanult elemei.

Az ének alapelemeit öröklik, a többi részét tanulják vagy finomítják a fiókák: nagyjából 6 hétig hallgatják ugyanazon faj kifejlett egyedeinek énekét.

A madarak több variációt megtanulnak énekük gyakorlása közben, mint amennyire szükségük van és csak néhányat őriznek meg későbbi "felhasználásra". Azt, hogy melyik dalokat tartja meg a fiatal hím, befolyásolja, hogy mit énekelnek a szomszédai: egyedi akar lenni.

Az olyan fogságban nevelt madarak, melyek sosem hallották felnőtt fajtársaik énekét, másféle dalt tanulnak meg, de bizonyos örökölt elemekkel.

 

 

A fülemüle (Luscinia megarhynchos), népies nevén csalogány, minden bizonnyal hazánk egyik legszebb hangú énekese. Sajnos nehéz észrevenni, de tavaszi, nyári estéken gyönyörködhetünk a hangjában!

Fotó: Máté Bence

71659_300132017_big.jpg

 

 

 

 


200-as.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr124916373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása