Az állatok néha egészen elképesztő dolgokra képesek, amikre nem is gondolnánk. Mi összegyűjtöttünk két igazán meglepő megoldást a madarak részéről, a Tudta-e rovat dupla részében.


Leleményes cinegék

Noha a madarak többször cselekszenek ösztönből, mint tanulás alapján, képesek tanulni, ahogy azt az angliai kék cinegék példájából is láthatjuk. A 20. század elején szokás volt a megrendelt tejet üvegekben a lakások ajtaja elé tenni. Ezeknek az üvegeknek csak papírtetejük volt, így a madarak a papír átszakításával könnyen hozzáférhettek az üveg tetején úszó tejszínhez. Ez valószínűleg egy vagy néhány madár által tett fölfedezés néhány év alatt elterjedt az egész cinkepopulációban. A II. világháború előtt a tejelosztók alumínium kupakot tettek az üvegekre, hogy "legyőzzék" a madarakat. Az 1950-es évek elejére az egész cinkeállomány megtanulta, hogyan szúrja át az alumíniumkupakot.

kékcinege_tej.jpg

 

 

 

Csak szabályosan!

A dió feltörése nem egyszerű, és ezt a varjak is tudják. Néhányan közülük azonban rájöttek a megoldásra, méghozzá nem akárhogy. Ha ledobják a levegőből a földre, az néha beválhat, azonban van ennél kifinomultabb módszer is. A varjak kitalálták, hogy az autó útra ejtik a diót, hogy a járművek összetörjék nekik. Ez egy kiváló ötlet, azonban nem veszélytelen. A dió felcsipegetése az úttestről kész életveszély, de mindenre van megoldás. A diót ugyanúgy az aszfaltra ejtették, de a zebra fölé, majd leszálltak a járdára. Megfigyelték, hogy amikor a lámpa zöldre vált az autók sem haladnak tovább, így nem volt más dolguk, mint megvárni a jelzést és biztonságban besétálni a csemegéért. Gyakorlatilag a kresz szabályainak megfelelően közlekedtek.

 

 

 

 

Itt elolvashatja a rovat többi részét is!

 

 

 200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr895557247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása