Madárbarát óvoda

2011.03.12. 20:02

• A kis gyerekeknek fontos, hogy minél előbb megmutassuk, mennyire szükséges a madarak védelme, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak az efféle ismeretekre.

Ezért is mentünk el május 10-én, a Madarak és Fák napja alkalmából a XVI. kerületben lévő Andócs utcai óvodába. Ahol a kicsik egy másik madarász, Ádám jóvoltából gyönyörű képeket láthattak és tanulhattak a madarakról.

 

-A képeket a hangszóróból jövő madárhangok tették teljessé :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután mi következtünk. A két épület között lévő kis "belső udvar-hoz" mentünk ki, és a kerti tó környékére telepítettünk két "B" odút. A kicsiknek nagyont tetszett, láthatóan érdekelte őket. Sőt, egy-egy kisgyerek nagyon szépen válaszolt az általunk feltett kérdésekre.

-Kareszt szinte ellepik a lombok, de a gyerekek azért jól látták miként kell odút kihelyezni :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő odú kirakása előtt, kicsit jobban bemutattuk a mesterséges költőhelyeket az ovisoknak és azt is, mért van kátránypapír az odú tetjén. Szorosan körbe álltak, és mindegyik próbált minnél közelebb kerülni a látnivalóhoz, majd később a különöző plakáthoz és prospektusokhoz.

-A gyerekek sokaságától csak következtetni lehet, hogy van valami esemény a kör közepén, mert látni bizony semmit nem lehet innen :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etetőket is kiraktunk, hogy ne csak nyáron és tavasszal tudják segíteni a madarakat, hanem télen is. Ráadásul, ha első évben költés nem is, de télen biztos lesz nyüzsgés az etető körül. Úgy helyeztük el ezeket, hogy a csoporszobákból jól rá lehessen látni, így a madarakat nem zavarja a kicsik kiváncsisága, viszont ők remekül látni fognak mindent.

-Ebben az etőben nem csak egy madár fog elférni :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután következett egy másik odú kihelyezése, másik csoporttal. A vetítésre, és korábbi mondandónkra visszatérve tettünk fel nekik kérdést. Aki jól válaszolt rárajzolhatta a jelét. Így nem "12-es és 36-os odúk" lettek az oviban, hanem "autó, holdacska, és süni  odúk"  :).

-Ez a kislány ügyesen válaszolt, így a maarak az ő jelével díszített fészkelőhelyben költhetnek majd :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután kész lett az odú, következhetett a kihelyezés, szintén egy kis magyarázattal, hogy jobban megértsék ezeknek a "dobozoknak a működését".

 

-A "süni odú" telepítése. De előtte még pár szó a madarakról, és odúban való költésükről :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő közös madárlak kirakás előtt, még felraktunk egy C odút az óvoda falára. Remélehtőleg egy rozsdafarkú, vagy egy vörösbegy el fogja foglalni.

 

-Ilyen remek "házikót" illene elfoglalni :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A D odút seregélyek és fakopáncsok számára jó magasra raktuk ki, madarász társunkkal Ádámmal. A fa alatt nagy volt az érdeklődés, az összes gyerek Ádámnak szurkolt, nem mintha nem mozgott volna otthonosan a fán, de a gyerekek úgy gondolták egy kis bíztatás sosem árt...és igazuk is van :).

-Ádám a lombkoronában :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-És a szurkolótábor ;)

 

 

 

 

Majd az utolsó fészekodú telepítése következett, amihez Karesz adott "útravalót". Itt is nagy volt a sereglet. Amíg átmentünk egyik fától a másikig az összes gyerek követett minket, majd félkörbe körül állták a nap utolsó madárházának helyet adó fát.

-Karesz mutatja a gyerekenek hova is lesz kirakva a fészkelőhely és miért :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-A kicsiket minden érdekelte :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Összeségében nagyon jól sikerült ez a madarász nap. Még talán az óvó nénik is élvezték ;).  Hét fészekodú és két etető került az óvoda udvarára, amiket reményeink szerinta madarak előszeretettel fognak használni. Ha ennek a programnak a hatására néhány gyerek nagyobb érdeklődést fog mutatni a madarak iránt és a védelmükre már megérte, hiszen ennek ez volna a célja. Nekünk is örömet okozott, ennyi lurkónak mesélni a madarak izgalmas világáról, és hozzájárulni ahhoz, hogy közelebb kerüljenek hozzájuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr962902754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepe-cselő 2011.08.15. 15:25:36

Nekem is van két óvodás kiscsirkém, bizony, szükségük van arra, hogy jó példát lássanak. Gratula

Lampert Benedek 2011.08.15. 20:40:17

Igen, így legalább napi szinten találkoznak a madarászat alapjaival :). De az igazi élmény az lesz nekik, mikor majd a fióka nevelést láthatják,és ezúttal nem filmen :).
süti beállítások módosítása