• Amikor Izlandot a IX. században gyarmatosították a norvégok, magukkal vitték a pehelytollak használatának hagyományát. 1651-ben IV. Krisztián norvég király elrendelte a pehelyréce-kolóniák védelmét Izland északi részén, mert annyira lenyűgözte az ottani madárvilág.

• A pehelyréce tojó a melléből tépkedi ki a fészek béléséhez és a tojások betakarásához használt tollat. Mihelyt kikelnek a fiókák és elhagyják a fészket, az emberek összegyűjtik a pehelytollat. A madarak nem okoznak kárt, sőt a farmerek vonzzák a récéket ezekhez a biztonságos helyekhez: ellátják őket élelemmel és megvédik a madarakat az orvvadászoktól. A vad pehelyrécék és a farmerek közti kapcsolat már nemzedékek óta fennáll.

• Napjainkban már Izlandon kívül szinte sehol sem termelnek pehelytollat. A fészekből származó - nem kopasztással nyert - tollakból évente 4 tonna pehelytoll lesz, ebből 3 tonna származik Izlandról, a többi Skandináviából.

 

Pehelyréce (Somateria mollissima)

Kép forrása: itt

mg208-eiderente-somateria-mollissima.jpg

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr895063873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása