Vándorok

2013.09.10. 17:31

• A nyár vége, egyben a vonulási időszak kezdetét is jelenti a madarak számára. Sok madárfajunk nem telel át Magyarországon, hanem melegebb éghajlatra költözik, majd következő év tavaszán ismét hazatérnek költeni. A fecskék és a gólyák az egyik legkedvesebb költőző madaraink.

 

• A fehér gólyák (Ciconia ciconia) augusztus végére már csapatokba verődnek, de csak szeptember közepén kezdik meg vándorútjukat. A nyugat-európai állomány Gibraltár, a kelet-európai populáció a Boszporusz felé indul el. A Földközi-tengert e két tengerszoros valamelyikén szelik át. A Szahara felett átrepülve egészen Dél-Afrikáig eljuthatnak. A telet Afrikában töltik, majd a megfelelő időben visszaindulva március végén jelennek meg hazánkban. A korszerű technikának köszönhetően műholdas jeladókkal már online is nyomon követhető a gólyák vonulása. Útjuk közben számos veszély leselkedik rájuk, nemcsak a Szahara perzselő forrósága, de a településeken maguk az emberek is. Így járt az elmúlt hetekben Ménes nevű gólyánk is, aki sajnos már nem láthatja meg többé Magyarországot. A nyár elejére felcseperedő fiókáknak nincs sok ideje, hogy felkészüljenek a vándor útra, ezért a lehető leggyorsabban kell tanulniuk.

 

 

Ménes, hátán a jeladóval. Fotó: Papp Ferenc

ménes.jpg

 

 

• Bár a gólyák költöző madarak, mégis vannak olyan egyedek, akik mégsem mennek el télire, hanem átvészelik a hideget. A fehér gólya gyakorlatilag mindenevő. A békától kezdve a gyíkokon át, elfogyasztanak halakat, de még kisrágcsálókat is, ha rászorulnak. Télen, csakúgy, mint kisebb magevő társainak, nekik is etetéssel segíthetünk, persze nem magok, hanem pl.: halak kihelyezésével.

 

Áttlelő fehér gólyák. Fotó: www.mme-koka.hu

golya_telelo_nagy.jpg

 

 

 

• A fecskék szintén kedves madaraink, akiket mindig a nyár hírnökeként várunk haza. A füsti fecskék csaknem 10 000 km-t utaznak haza Afrikából. Április közepére érnek haza, rendszerint először a hímek, akik rögtön fészeképítésbe kezdenek.

Fiókák etetése. Fotó: Lampert Benedek

fecske etetés.jpg




• Szeptember elejére már több százas csapatokba verődnek, majd így vágnak neki a hosszú útnak. Gyakran megfigyelhetjük őket fákon, villanydrótokon gyülekezni. Útjuk nagyjából hat hétig tart, és az európai állomány Afrika más-más térségébe érkezik meg. A magyarországi, Afrikának egészen a déli csücskéig repül. Nappal "utaznak" és naponta akár 320 km-t is megtehetnek. Az éjszakákat nagy csapatokba verődve, hagyományos éjszakázó helyeken, nádasokban töltik. Mivel a fecskék kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak, más madarakkal ellentétben nem halmoznak fel készleteket a vándorlás időszakára, hiszen repülés közben is tudják étvágyukat csillapítani. Rossz időjárás esetén azonban sok fecske pusztul el az éhségtől a vonulás során. A szerencsés túlélők akár a tizenhat éves kort is megérhetik!

 

 

Gyülekező fecskék. Fotó: www.origo.hu

fecskecsapat.jpg

 

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr295506095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása