• Nemsokára a másodköltésnek is vége van. A kis testű madarak, egy évben általában kétszer költenek és jóval több tojást raknak, mint a nagyobb ragadozók. Ezzel átlagban egyensúlyban marad a csúcsragadozók és a kisebb madarak aránya, ez a többi állatfajnál is így van. Bizonyára többen megfigyelték már, hogy tavasztól nyár elejéig, kétszer van olyan időszak, mikor madárfiókáktól hangosak az erdők és parkok. Jelenleg a második költés végén járunk és nemsokára ismét lehet ellenőrizni és tisztítani az odúkat.

 

 

Széncinege (tojó) készül etetni a fiókákat.

szcinege_kajával.jpg

 

 

A kikelt madarakra rengeteg veszély leselkedik, ezért is van szükség
az évi két költésre és a sok utódra. A szajkó hírhedt fészekrabló,
nem csoda, ha nagy zsivaj támad mikor megjelenik.

szajkó.jpg

 

 

 

• A nap híre viszont, hogy a vércse fészket, melyet évek óta figyelemmel kísérünk, most sikerült minden eddiginél közelebbről megfigyelnünk, persze a madarak zavarása nélkül. Nem kell sok idő és ők is elhagyhatják a fészket, a tollazatuk csaknem teljesen kifejlődött. A tavalyi négy fiókához képest azonban, idén csak két fiatal madárról számolhatunk be. Sajnos a ragadozómadaraknál ez a szám mondható átlagosnak, de minden egyes kirepült madár létfontosságú a faj szempontjából, így természetesen nekik is nagyon örülünk és igyekszünk ott lenni majd a kirepülésükkor.

 

 

Az egyik fióka nyugodtan sziesztázott a párkányon :).
Látható, hogy az evezőtollak (a szárny végén feketeszínű) még nagyon kicsik,
repülésre nem alkalmasak.

vércse_közel.jpg

 

 

Aztán megjelent a tesó is, aki érdeklődve figyelt minket :).

vércse_blog3.jpg

 

 

• Reméljük, hogy épségben kirepülnek és ők is sok fészekaljat felnevelnek majd :)!

 

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr105386508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása