Átrendezték a tanösvényt

2014.03.01. 16:38

• Mai napon igen különleges dologba botlottunk. Valaki/valakik átrendezték a tanösvény néhány részét. Egy etetőt átraktak egy másik fára, az itató a bokorból a földre, a süntanya pedig egy másik fához került. Nem igazán értjük a dolog okát, mindenesetre mindent visszatettünk eredeti, megszokott helyére.

Fotók: Lampert Benedek

 

Az etető átrakásával még nincs nagy baj, talán még jobb helye is van,
de tele lett rakva kenyérrel, ami nagyon veszélyes. Ezért>>

P1310805_resize.JPG

 

Érthetetlen módon az itató is új helyet kapott,
de ez már nem biztonságos a madaraknak (visszakerült a bokorba).

P1310808_resize.JPG

 

 

A legveszélyesebb dolog mégis az önetetőbe rakott, a virágkötészetben használt speciális "szivacs".
Ez az anyag rettentő könnyen morzsolódik és egész biztosan súlyos következményei lehetnek,
ha a madár szervezetébe jut. Aki iderakta valószínűleg nem volt nagy madárbarát. Természetesen ezt kidobtuk, helyette pedig megtöltöttük napraforgóval az etetőt.

P1310804_resize.JPG

 

 

• Ma délelőtt az is kiderült, hogy a dolgok a legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem változnak. Szomorúan láttuk, hogy a tanösvény ismét hiányos lett. A fecskés és vörösbegyes táblákat ellopták, így azok ismét hiányoznak. Remélhetőleg az előző tanösvényből ezek a táblák épen megmaradtak és hamar vissza tudjuk rakni.

 

Ennyi maradt a vörösbegyet bemutató táblából.

P1310809_resize.JPG

 

 

• Soha nem fogjuk megérteni, mi motiválja az ilyen embereket, de amit tudunk, azt megtesszünk azért, hogy a természetet kedvelő felnőttek és gyerekek továbbra is élvezetes sétát tehessenek a parkban!

• Most, hogy túlestünk a rossz híreken nézzük meg az érdekes fejleményeket is!
Az ember térhódítása a természetben hatalmas alkalmazkodóképességet igényel az állatok részéről. A madarak remek példák erre, vegyük csak a kertek madarait. Valaha mindegyik erdei madár volt. Az alkalmazkodás netovábbja, már-már pimasz verziója, mikor a tőkés réce az erkélyünkön, a rigó pedig a gázóránkon fészkel.

Alkalmazkodás kategóriában a nap győztese a: csuszka. Az egyik pár remek vásárt csinált mikor egy ház szigetelésébe költözött be. A lyukat valószínűleg egy fakopáncs csinálta, ami az utóbbi években nem ritka eset. Az urbanizálódott madarak, minden ilyen és ehhez hasonló lehetőséget kihasználnak, ami esetleg még biztonságosabb is, mint a természetes megoldás.

P1310835_resize.JPG

P1310828_resize.JPG

P1310827_resize.JPG

 

 

 Ha nektek is volt már dolgotok hasonló, esetleg még extrémebb fészkelési megoldásokkal, azt írjátok meg nekünk facebook-on! A mennyiben van, csatoljatok hozzá képet is. Ha elég összegyűlik csinálunk hozzá egy külön topikot :)! Hajrá, lássuk milyen leleményesek tollas barátaink :)!

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr195838365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása