• A madarak téli etetése a madarak védelmének egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja.  Nagyon egyszerű, látványos és sok örömöt lelünk benne. A legegyszerűbb formája a tálcás etetőbe helyezett napraforgó mag. Ez sok esetben megfelelő, azonban, ha többféle madarat, esetleg ritkaságokat is szeretnénk látni az etetőnk környékén, akkor bizony többre lesz szükségünk, mint szotyira és egy etetőre. A következőkben sorra vesszük az etetés minden csínyját bínyját.

 

 

• Az etető:

Manapság rengetegféle etető létezik. Mi a legalapvetőbbeket fogjuk megnézni. Ne feledjük, nem mindegy milyen etetőt helyezünk ki. Nincs olyan etető, ami minden madárnak megfelel, így érdemesebb több félét kirakni, ezzel is növelve a hozzánk látogató madárfajok számát.

 

Tálcás etető: ez az etető bizonyára mindenkinek ismerős, mondhatni a leggyakoribb.

Látogatja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, meggyvágó, csuszka

 

P1240214.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ablaketető: alapvetően olyanoknak ajánljuk, akiknek nincsen kertjük, de aki szeretné ki is függesztheti egy fára a madarak úgy is használják. Jellemzően a kisebb, énekes madarak használják. Az ablaketető lényege, hogy féloldalas, ezért, ha ablak elé tesszük, a szobából remekül lehet látni, ha egy madár eszik belőle. Az újratöltése is kényelmes, hiszen csak ki kell nyitni az ablakot.

Látogatja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, csuszka

 

ablaketeto.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önetető: Az önetetőnek több fajtája van. Az elnevezése, gyakorlatilag a működési elvére utal. Az önetető lényege, hogy van egy tartály amibe beleöntjük a magot, majd ebből a tartályból az egy tálcára potyog, amiből a madarak aztán ehetnek. Ennek az előnye, hogy az etetőbe öntött mag csak egy kis része van szabadon, így az nem avasodik meg és a madarak mindig friss élelemhez jutnak, mert egyszerre csak annyi van a tálcán amennyi szükséges. Egy nagy méretű önetető, ami akár 20 kg magot is képes befogadni, azoknak nagyon hasznos, akiknek telkük van és hetente egyszer kétszer járnak le. Ebben az esetben elég egyszer megtölteni és hetekig elegendő magot biztosít a madarak számára. Éppen ezért nagyon kényelmes, így igazából mindenkinek megfelelő. A képen egy nagyméretű látható, de létezik kisebb is.

Látogatja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, nagy fakopáncs, közép fakopáncs, balkáni fakopáncs, meggyvágó, csuszka

P1240210.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dúcetető: Ez az etetőfajta nem más, mint egy nagyobb tálcás etető egy oszlopra helyezve. Előnye, hogy többnyire sok magot képes tárolni.

Látogatja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, nagy fakopáncs, közép fakopáncs, balkáni fakopáncs, meggyvágó, csuszka

P1240211.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Függő etető: Ez az etetőfajta már kevésbé alkalmazott módszer, elsősorban azért, mert Magyarországon nem terjedt el olyan széles körben, pedig remek találmány. Előnye, hogy viszonylag sok magot tölthetünk bele, és messze ez foglalja el a legkisebb helyet, illetve különböző fajtáiba különböző etetőanyag  tölthető, tehát nem csak a kisebb énekes madarakat, hanem például a fakopáncsokat is kiszolgálhatjuk vele.

Látogatja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, nagy fakopáncs, közép fakopáncs, balkáni fakopáncs, csuszka, őszapó, csíz

 

kert6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etető asztal: Tulajdonképpen egy tető nélküli tálca. Ezt lógathatjuk, földre tehetjük, vagy oszlophoz erősíthetjük. Előnye, hogy a nagyobb testű madarak is tudnak belőle enni, illetve azért fontos, mert egyes madárfajok akik alapvetően a földön táplálkoznak csak ezt az etetőt kedvelik és őket ezzel segíthetjük( pl.: vörösbegy, rigófélék, gerlék). Hátránya, hogy nincsen teteje, így fokozottan ügyelni kell arra, hogy a magvak mindig frissek legyenek, ezért célszerű viszonylag keveset kitenni rá, hogy egy nap alatt elfogyjon, így a hó sem fedi be, illetve a eső sem tudja eláztatni. Ha mégis kint maradna és elázik, mindenképpen cseréljük ki. Ne feledjük, a rossz minőségű maggal csak ártunk a madaraknak!

Amennyiben nagyobb helyünk és lehetőségünk van rá, kiszolgálhatjuk a talajon táplálkozó madarakat egy talaj etetővel is. Ez nem más, mint egy kis földterületet lefedünk féltetővel.

 

Látogatja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, vörösbegy, balkáni gerle, fekete rigó, csuszka, erdei pinty, ökörszem, léprigó, fenyőrigó

 

satoreteto.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Az etetőanyag kiválasztása:

Nem mindegy milyen eleséggel várjuk a madarakat. Az etetés lényege, hogy a madarak energiához jussanak a hideg napokon és ne haljanak éhen, ezért olyan eleséget kell felkínálni nekik, amiből energiát nyerhetnek. Az olajos magvak mint például a napraforgó vagy a zsírok (például faggyú) kitűnően megfelelnek erre a célra, sőt kombinálhatjuk is a kettőt.

 

Napraforgó: mondhatni a legelterjedtebb eleségféle. Olajosmag, ezért a madaraknak megfelelő és szeretik is. Kihelyezhetjük szinte bármilyen etetőfajtába és a legtöbb madárnak megfelel.

Fogyasztja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, balkáni gerle, csuszka, erdei pinty

Tipp: Az etetőkbe vagy a földre ne csak a héjukban lévő szotyikat rakjuk. Egy részüket finoman törjük föl, hogy a héj elváljon a mag belétől. Így azok a madarak is meg tudják enni, akik nem képesek feltörni a maghéjat pl.: vörösbegy, ökörszem.

 

Köles: Szintén egy klasszikus magféle, viszont nem érdemes csak ezt az etetőbe rakni. Keverjük bele a napraforgómagba és úgy kínáljuk fel a madaraknak!

Fogyasztja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, balkáni gerle, erdei pinty, ökörszem

Tipp: Kenjünk be egy vastagabb faágat zsírral vagy vajjal és hengergessük meg kölesben, majd függesszük ki. A cinegék és verebek garantáltan szeretni fogják!

 

Dió, mogyoró: A dió és a mogyoró nem kevésbé népszerű a madarak körében, mint a magvak. A diót többféleképpen alkalmazhatjuk. Kifüggeszthetünk egy fél diót a csonthéjával együtt egy ágra, viszont így csak a cinegéknek kedvezünk. Egész mogyorót csonthéj nélkül belerakhatunk függőetetőbe, ez főleg a fakopáncsoknak, csuszkáknak alkalmas. Azonban, ha feltörjük és belekeverjük más magvak közé, többféle madarat láthatunk vendégül, ez igaz a mogyoróra is.

Fogyasztja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, balkáni gerle, erdei pinty, ökörszem, nagy/balkáni/közép/kis fakopáncs, csuszka

 

Zsiradék: A faggyú vagy a vaj kiváló táplálék a madarak számára, mert magas az energiatartalmuk és nagy a fűtőértékük. Önmagában ezeket sem érdemes kihelyezni, célravezetőbb, ha a puha zsiradékba belenyomkodunk magvakat, kezdetleges madárkalácsot készítve és így rakjuk ki.

Fogyasztja: széncinege, kék cinege, barátcinege, tengelic, zöldike, mezei veréb, házi veréb, balkáni gerle, erdei pinty, ökörszem, nagy/balkáni/közép/kis fakopáncs, csuszka, őszapó, fekete/énekes/fenyő rigó

 

Alma: Ágra szúrva, feldarabolva bokrok alatt kínálható fel. Legnagyobb fogyasztói a rigók, de a többi madár is nagyon szereti. A kihelyezése kényelmes és mindig nagy sikere van.

Fogyasztja: fekete/énekes/fenyő/szőlő/léprigó ,széncinege, kék cinege, barátcinege, ökörszem, házi veréb, mezei veréb

Tipp: Az alma héját se dobjuk ki, az erősebb csőrű madarak azt is meghetik!

 

Túró, reszelt sajt: ezek az etetőanyagok már kevésbé ismertek, sokan nem tudják, hogy ez is felkínálható a madaraknak, igaz nem fogyasztja olyan sok faj. A túrónál fontos, hogy viszonylag száraz szemcsés legyen ne pedig a már tejföllel bekevert. Ezt is és a reszelt sajtot is bokrok tövébe a földre szórva helyezzük ki.

Fogyasztja: ökörszem, vörösbegy, fekete rigó

 

Konyhai maradék(tészta, főtt rizs, sajt, levesbe főtt zöldségek): Ez az etetési forma számunkra is hasznos, hiszen nem termelünk vele szemetet.

Fogyasztja: szajkó, ökörszem, vörösbegy, feketerigó

 

Cinkegolyó: valószínűleg ezt az etetőanyagot mindenki ismeri, ami nem is csoda, hiszen a cinegék és a verebek egyik kedvenc elesége. Nem kell hozzá etető és kevés helyet foglal, ezért szinte mindenhol felkínálható.

Fogyasztja: szén/kék/fenyves/kormosfejű/barátcinege, őszapó, házi veréb, mezei veréb

 

 

• Átfogóan végignéztük az etetőanyagokat, így már mindenki tudja mivel kell várnia kedvenc madarait. Ezeken kívül persze még sokféle etetőanyag van, mi a leggyakoribbakat vettük sorra, illetve ezek könnyen beszerezhetőek.

Fontos: a madaraknak is előny, ha többféle eleséget tudjanak enni. Ezért minél sokfélébb az etetésünk annál jobban és hatékonyabban segítünk a madaraknak. Nem mellékes az sem, hogy változatos etetéssel sokkal több madárfajt figyelhetünk meg mint egyébként.

 

• További tippek, trükkök, praktikák:

- A cinkegolyót nem minden madárfaj képes fogyasztani függesztve, ezért érdemes belőle morzsolni a bokrok tövébe vagy az etetőbe.

- Mikor egész almát szúrunk fel egy ágra, kicsit hámozzuk meg néhány ponton, mert az alma héját, főleg ha fagyott, a kisebb madarak (pl.: cinege, ökörszem) nem tudják megkezdeni.

- Önetető vagy dúcetető esetében nem mindegy az elhelyezés. A viszonylag szabad területre kirakott ön- vagy dúcetető nem lesz túl népszerű, mert a madarak nem tartják biztonságosnak. Ha nincs a közelében bokor vagy fa, egy karvaly könnyen rávág a kismadarakra. Éppen ezért érdemes (főleg ezt a két etetőfajtát) bokor vagy fa közelébe kirakni, ahol az énekes madaraknak közel van a menedék.

- A napraforgót nemcsak az etetőbe tehetjük. A földre is szórhatjuk, de van egy másik megoldás is. Ha sikerül beszereznünk egy egész napraforgótányért, azt is felszúrhatjuk az ágakra, a madaraknak így is megfelel.

- Ne csüggedjünk, ha elfogyott a cinkegolyó. A hálót újratöltve dióbéllel, újra kifüggeszthetjük!

 

Fotók: Lampert Benedek

További képek forrásai: google.hu

 

Sikeres etetést és sok madarat kívánunk!

 

 

200-as.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr954876812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magdolna Szilágyi 2020.09.29. 21:50:27

Remek, sokat tanultam belőle. Köszönöm.
süti beállítások módosítása