• Elindult a Házibarkács rovatunk, melyben segítséget adunk, hogyan kell a legegyszerűbb alapanyagokból jópofa, de mégis hasznos madárbarát eszközöket fabrikálni. Képekkel tűzdelt részletes leírásokkal könnyen követhető és érthető: mit, hogyan, merre, meddig :).

 

Ebben a részben, egy kétszintes etetőt készíthetünk pet-palackból.

Amire szükség lesz: NaturAqua palack, mackósajtos doboz, bicska vagy más szúróeszköz, ragasztópisztoly, szigetelő szalag, olló, zöld v. barna vízhatlan festék.

 

1. lépés: Bicskával, vagy más szúró eszközzel csináljunk lyukat a palacknak annak a részére ahol a képen is látszik. Erre azért van szükség, hogy az ollóval el tudjuk kezdeni körbevágni az üveget, és ne azzal keljen kilyukasztani. Fontos, hogy NaturAqua-ás palack legyen, az alakja miatt, aminek majd a későbbiekben lesz szerepe(félreértés ne essék, ez nem egy fizetett reklám :) )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2.lépés: Vágjuk körbe a palackot, pontosan ott, ahol a képen is, és a fenti leírásban is látszik ill, írtuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3.lépés: Most következik az első nyílás kivágása a palackon. Ismét vegyük kézbe "lyukasztónkat", csináljunk egy lyukat tetszőleges helyre. Ugyan az a technika: innen fogjuk majd körbevágni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 4.lépés: Rajzoljuk meg a nyílás körvonalát. Ügyeljünk arra, hogy a nyílás alja min. 4cm-re legyen a üveg aljától. Mondanom sem kell, hogy a lyuk amit csináltunk, annak rajta kell lennie a körvonalon :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 5.lépés: Roppant nehéz: vágjuk ki a nyílást :D!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6.lépés: Tulajdonképpen, még csak most kezdődik a "házibuhera". Készítsük be a mackósajtos doboz tetejét, alját, teljesen mindegy, úgyis vágunk belőle :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7.lépés: Vágjuk le a doboz, általunk választott feléről a peremet, mert erre a legnagyobb jóindulattal sem lesz szükségünk a jövőben, maximum papírgyűjtés gyanánt ;).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 8.lépés: Miután levágtuk a peremet, még mindig szükség lesz némi "faragásra", mivel az alap karika nagyobb mint a palack átmérője. Próbáljuk meg minél jobban tartani a körformát, és mindig csak keveset vágjunk, mert, ha nem passzol még mindig vághatunk belőle, de amennyiben kisebb lesz a kelleténél, kezdhetjük újra az egészet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 9.lépés: Próbálgassuk az üvegbe hátha jó már :D. Nem baj, ha kicsit feszül, legalább jobb lesz a tartása(persze erőltetni sem kell, találjuk meg az ideális méretet, mikor nem is esik bele, de erővel belenyomni sem kell)!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.lépés: Amikor megvan a papír korong mérete rakjuk az üvegbe, és állítsuk be, hogy pont jó legyen, tehát kicsit feszüljön, de csak mértékkel :). Ezt követően ragasztópisztollyal véglegesítsük a helyzetét. Vigyázat: a ragasztópisztoly megolvaszthatja a palack szélét, ezért csak kisebb "pöttyöket" rakjunk három helyre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.lépés: Vagdossuk be függőlegesen az üveg peremét. Erre azért van szükség, mert így fogjuk tudni ráhúzni a későbbiekben a palack felső részét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.lépés: Ki is próbálhatjuk, hogy rendesen rá lehet-e rakni a felső részt a palack alsó részére. Mivel az etetőnk kétszintes, így értelemszerűen két nyílás van rajta. Itt az ideje kivágni a felsőt. Igazából ugyanaz a folyamat mint alul: megrajzolni a nyílás körvonalát. Itt két dologra kell figyelni. Egyik:úgy rajzoljuk rá a nyílást, hogy rá van húzva az alsó részre, és figyeljünk, hogy a nyílás alja az alsó rész bevagdosott teteje felett legyen, a másik: ne az alsó nyílás fölött vágjuk ki a felsőt, mert (bármennyire is furcsán hangozhat) evés közben a madarak könnyen "megtisztelhetik" a másikat ürülékükkel, ami nagy gond a tollazat épségét illetően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 13.lépés: Ismét vegyük ketté az üveget, és most csak a felső résszel foglalkozzunk. A körvonal ugyebár megvan, most következik a lukasztás, épp úgy, mint alul. Erre megint az olló miatt van szükség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.lépés: Újra a nehéz feladat: vágjuk ki :))...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 15.lépés: ...majd ismét tegyük vissza a tetejét, és nézzük meg az összképet, igazgassuk meg, ha szükséges. A képen kihúztuk egyértelműen hol vannak a nyílások. A lenti, ahogy a képen is írtuk, a másik oldalon van, a fentiekben leírt okok miatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.lépés: Azonban még nem vagyunk kész. Gondolnunk kell a madarak biztonságára is. A bevagdosott perem, és a nyílások felsérthetik a madarak lábát, egyéb testrészüket. Ezért szigetelőszalaggal ragasszuk le ezeket. A bevagdosott peremet belülről úgy ragasszuk, hogy a tetejét ami éles és szúr, azt mindenképp fedje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 17.lépés: Ez a lépés, már inkább miattunk, a készítők miatt van mint sem a madarakért. Ez a leragasztás mondjuk meg őszintén, eléggé elcsúnyítja fáradságos művünket. Ezért akinek ez fontos, lefestheti ezeket a részeket. Fontos, hogy ne fessük be az egész palackot, hanem csak ezeket a részeket. Azért nem szabad a lefesteni, mert a madarak nem látnak ki belőle, és ezért nem fogják biztonságosnak érezni, ennél fogva pedig nem esznek belőle. Amire szintén figyelni kell: vízhatlan festéket használjunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Ezennel elkészült remekművünk :). Esetleg, ha valami nem világos, készséggel válaszolok a kérdésekre. Reméljük, a madarak is értékelni fogják fáradozásunkat. Amennyiben valaki ezt megcsinálja, és úgy érzi megmutatná nekünk(igencsak örülnénk neki) az töltse fel facebook-os oldalunkra.

 

Jó barkácsolást kíván: Ligeti Madárvédelem csapata :)!

 

(Következő cikkünkben: önetető készül.)

 

Lampert Benedek

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr703310277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása