• Annak érdekében, hogy sikeres legyen a költés az odútelepünkön nekünk is tennünk kell: ki kell tisztítani a költőhelyeket! Ezt tettük mi is az Erzsébet ligetben és a Mátyás k. téren illetve a Sasszem utcában. nem sokkal ezek után sorra fog kerülni a Pálfi tér is. Nem véletlenül szerepel a címben a "meglepetés" szó, hiszen el lehet mondani, hogy már most jobb a költési arány mint tavaly év végén. A madarak ez alatt az egy év alatt már teljesen felfedezték és megszokták a fészekodúkat, ezért indul most ilyen biztatóan az idei év.

A szeles idő nem tartott vissza minket, hozzáláttunk az odútelep tisztításához és ellenőrzéséhez. Mikor felmászunk egy odúhoz és készülünk felnyitni a tetejét az mindig izgalmas, hiszen nem tudjuk mi lesz benne. Sokszor tapasztaltuk, hogy a költőhelyek nemcsak a madaraknak adnak otthont. A darazsak például több ízben leptek meg bennünket. Több mint valószínű, hogy itt teleltek át, sőt a legtöbbet mi ébresztettük fel, mert még alig tudtak mozogni és a szárnyukat is be kellett melegíteni.

 

• Fotók: Ágoston Dávid, Lampert Benedek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Szerencsére nem ez volt az általános. A legtöbb odúban éjszakázásra utaló nyomokat találtunk, azaz ürüléket. Egy odúban este több madár is éjszakázhat, ilyenkor összebújnak és egymást melegítik, ez főleg télen fontos.

Az éjszakázó helyek mellet, nagy örömünkre rengeteg fészket vagy még félkész fészket találtunk, többet mint tavaly. Egészen pontosan 15-ötre bukkantunk eddig amire nem is számítottunk. Ráadásul ebbe nem számoltuk bele azokat az odúkat amelyekben még csak fészekanyag volt, tehát azokban is várható költés.

 

Látható, hogy a madarak többféle anyagból építik fészküket. Akadt olyan is amiben nylon darab is volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek után jöhetett az adatok rögzítése, majd a visszahelyezés, abban az esetben, ha az ürüléket ki kellett tisztítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Kíváncsiak voltunk vajon a tanösvényben lévő odúkra is rátaláltak-e a madarak? Nos, azt kell hogy mondjuk: igen! Igaz, csak éjszakázásra használják például a "veréblakótelepet", de már ez is nagy eredmény és még csak a költési szezon előtt állunk tehát bármikor elfoglalhatják.

A "lakótelep" mindhárom "lakását" használják :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Miután az erzsébet ligetben az utolsó odúkat is megnéztük...( képen: Barna Eszter)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...kimentünk a Mátyás k. térre, ahol a csuszkák fészkén kívül egy dolmányos varjú páréra is rátaláltunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Itt is azt tapasztaltuk, hogy minden odút használnak legalább éjszakázásra. Az összes adat rögzítése után pedig, örömmel és elégedetten zártuk a napot, mivel az eddigi legjobb költési eredmény látszik kibontakozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• A  kedves olvasó most joggal gondolhatja, hogy elmaradt a beígért meglepetés, pedig csak most jön :). Meglepetés alatt a szombati nap legkülönlegesebb élményeit értjük.

Az egyik ilyen eset mikor a sarlósfecske odút ellenőriztük. Mindig is tudtuk, hogy van esélye annak, hogy a madarak rátalálnak, noha abszolút nem a szokványos B odú alapján van elkészítve,de ez a madarakat a legkevésbé sem izgatja, legalábbis alvás szempontjából. Ennek ellenére mégis ürülék nyomokat találtunk benne, ez azért is érdekes, mert az odú nyílása hosszú ideje a fatörzse felé néz, valószínűleg a széles napoknak köszönhetően.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos egy szomorú fordulat is történt. Az egyik odúban egy elpusztult széncinegét találtunk. Még a télen fagyhatott meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mátyás király téren minidig történik valami rendhagyó. Most például egy szokatlan fészekre bukkantunk. Egy nagy türelemmel megáldott madár fészkét találtuk meg. A kis barátunk úgy gondolta, hogyha már itt van ez a szép tágas odú, akkor mért is ne építené tele? Megtette, a madár a plafonig beépítette az odút. Kíváncsian várjuk mi lesz ennek a folytatása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rendesen meglepődtünk :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap legnagyobb örömét azonban a sasszem utcai odútelepünk okozta, ahol az 50-es odúban nemcsak fészek, de két tojás is volt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Nagyon örülünk ezeknek az eredményeknek, reméljük ezekből a fészkekből minden fióka egészségesen fog kirepülni és bővítik kerületünk amúgy is színes madárvilágát!

 

 Mi ajánljuk:

Helyezzünk ki odúkat, hogyha tehetjük! Hatalmas élmény figyelni a madarak költését, és nagyon izgalmas is. A gyerekeknek pedig páratlan élményt nyújt, arról nem is beszélve, hogy ezzel nagyon sokat teszünk értük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr34353698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh András 2012.04.23. 19:19:24

Szia, az "érdekes" fészek valószínűleg veréblakás lesz...

Németh András 2012.04.23. 19:20:42

Az odú adatbázisban egyébként benne vagytok? www.odu.mme.hu/

Összesen hány odúnál jártok már?

AquilaPhotoBlog 2012.04.23. 20:17:41

Igen valóban veréblakás, csak eddig még nem volt hozzá szerncsénk ezért írtuk :). Nagyjából olyan 60-65 ami még elég kevés, de jönnek majd az új telepek és a régebbiek bővítése.

Németh András 2012.04.24. 00:40:36

Az új telepekkel, menjetek ki a házak közül, a Szilas vagy a Rákos patak mente biztos tartogatna pár érdekes költőfajt...

Egyébként nagyon aranyos hogy a 65 odúra azt mondjátok hogy kevés :D

Lampert Benedek 2012.04.24. 14:07:04

Hát a tervezetthez képest még kevés. Szeretnénk bõven 100db fölé menni :). És igen, a következõ telepek már kimennek az ember közvetlen környezetébõl :).
süti beállítások módosítása