• Nem várt sikerrel és ember létszámmal zárult a Ligeti Madárvédelem első programja, ami tanösvényünk átadása és egy madarásznap apropójából lett szervezve. Rendezvényünkre egészen pontosan 128-an látogattak ki. Nagyon örültünk ennek, hisz ez azt jelenti, hogy az emberek nagyon nyitottak a madarak védelme és megismerése felé.

•Csaknem négy hónapnyi szervezés és előkészület eredményeként a múlt héten átvettük az MME-től a megvásárolt táblákat és madárbarát eszközöket. Ám ez nem azt jelentette, hogy ki is lehet rakni. Ezt megelőzte a táblák lábazatának megvétele és kezelése különböző festékekkel. Nov. 4-étől kezdve mindennap volt mit csinálni a tanösvényen, mire elkészült abban a formában, hogy fel lehet állítani.

 

•Fotók: Harangozó Adina, Lampert Attila,  Lampert Benedek

 

-Estébe nyúló munkálatokra volt szükség, a lábazatok elkészítése érdekében.(Karesz mellett: Homok Miklós)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-A lábazatok alját külön kezelni kellett a nedvesség és a fa romlása ellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Miután a lábazatok és a táblák is készen álltak, következett a tanösvény felállítása, ami nem volt egy sétagalopp, de megérte a fáradságot. A felállításon hat ember dolgozott. A gödrök ásása illetve a különböző eszközök kihelyezése néhol nem volt egyszerű feladat. Elég, ha csak azt említjük, hogy az önetetőt alig bírtuk kirakni, mivel a lábazatának szükséges gödör kiásását minduntalan akadályozta, hogy beleütköztünk (egy máig érthetetlen) beton talapzatba a föld alatt, így hosszasan kellett keresgélni a megfelelő helyet, valamint a közel 7-8kg-os kuvik odú telepítése sem bizonyult egyszerű feladatnak.

 

-A tanösvény...egyenlőre darabokban :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Íme a kuvik odú. Ezzel az "ágyúcső" szerű eszközzel meg kellett küzdeni :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Szó se róla, a kuvik egy "igényes" madár, mert az odújában, három rész van kialakítva számára. Mondhatni: "előszoba, nappali és hálószoba".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Az első tábla felállítása, mindenkiben jó érzést keltett, ekkor láttuk először, hogyan is fog mutatni majd a többi :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Apja-fia...(mellettem Lampert Attila)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-...együtt dolgozik :).(Karesz mellett: id. Reszt Károly)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Bizony-bizony a munka fáradalmai olykor pihenésre késztetik az embert, s eközben elképzeljük milyen lesz, ha készen lesz :)).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-De nem feledkezhetünk meg a többiekről sem akik szintén kemény munkával segítettek nekünk, hogy létrejöhessen a tanösvény. Itt éppen az utolsó tábla felállítása látható.(Balról jobbra: id. Reszt Károly, Homok Miklós, Szilágyi Péter).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • A tanösvény késődélután készült el, de mindenkinek aki dolgozott megérte a fáradságot, hiszen meg lett a jutalma.

Másnap 11-kor kezdődött az ünnepélyes megnyitó, amire 128 ember érkezett és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a részükről. Mielőtt azonban a megnyitó kezdetét vette volna, szükség volt néhány utolsó simításra...

 

-Az "odúellenőrzés" címen meghirdetett program előkészítése végett, néhány odút helyre hoztunk, de a benne lévő "tartalomhoz" (madárürülék, fészekanyag) nem nyúltunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -Berendeztünk egy asztalt, amin kiállítottunk különböző dolgokat, így: odúkat, tollgyűjteményt, különböző könyveket, melyekbe bele lehetett lapozni (képen: Homok Adndrea, Homok Miklós)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-A látogatóknak tetszett is, mindig volt néhány ember az asztal körül, még akkor is, ha éppen más program volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Ezek után követezhetett a megnyitó, ahol arról kérdeztek minket, hogyan is alakult a Ligeti Madárvédelem, valamint, hogy mi a célja a tanösvénynek és szervezetünknek. Ezt követően, Kovács Raymund alpolgármester mond beszédet, és ünnepélyesen felavatja a tanösvényt.

 

 

 

 

-Végül Kovács Raymund alpolgármester vette át a szót, utána pedig elvágta a tanösvény megnyitását szimbolizáló szalagot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • A megnyitó után elindultunk bejárni a tanösvényt. A kihelyezett odúk, etetők  jól szemléltetik a madarak védelmének lehetőségeit. Minden állomásnál megálltunk és elmagyaráztuk a látogatóknak mire jó az adott madár, vagy más állatbarát eszköz( süntanya, békamenedék, denevérodú).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• A tanösvény bejárása után egy kis játék következett a kisebbeknek. Az odúk oldalára ragasztott betűkből kellett kirakniuk egy szót, mely a címermadarunk a: "széncinege" volt. Vagy éppen a hangszóróból hallható madárhangokról kellett kitalálni milyen madárról van szó.

 

-A gyerekek nagyon ügyesek voltak. Nem maradt madárhang megfejtetlenül :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az utolsó program az odúellenőrzés volt, amikor is felnyitottuk némely fészkelő hely tetejét, és meg mutattuk mit is tartalmaz. Ez legtöbbször fészekanyag volt, vagy az éjszakázásra utaló ürülék.

 

-Mindenki izgalommal várta, vajon mi lesz az odúban...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-A madarak egy alkalommal sem okoztak csalódást, mindig találtunk valamit. Ebben az esetben fészek anyagot, ami tollakból állt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Ezután ért véget a kerület első tanösvényének a megnyitója és a velejáró programok. Nagyon boldogak vagyunk, hogy sikerült ezt megcsinálni. Reméljük ezzel mindenkihez, aki látja és olvassa, ahhoz közelebb hozzuk a természet és a a madarak szeretetét. Így tehát kijelenthetjük, hogy a Ligeti Madárvédelem első nagy programja sikerrel zárult, nem várt ember létszámmal.

Azonban ez nemcsak a mi érdemünk, a szervezet tagjain kívül még számos ember közreműködött ennek a tanösvénynek a létrejöttében, ezért szeretnénk nekik köszönetet mondani.

A tanösvény létrejöttében közreműködtek, és ezt köszönjük:

-Elsősorban a XVI. kerületi Önkormányzatnak, aki pénzügyileg támogatta a projektet, és így jöhetett létre tanösvényünk.

-Az Erzsébet-ligeti Színháznak, akiktől a hangosítást kaptuk.

-Homok Andreának, aki segített pályázatunk megírásában és az önkormányzatnál képviselt bennünket, valamint a rendezvény szervezésben is jelen volt.

-Homok Miklósnak, aki a tanösvény felállításában és (ahogy az első fotón is látszik) az előkészítésben segédkezett.

-id. Reszt Károly, aki a tanösvény felállításában vett részt.

-Lampert Attilának, aki szintén a felállításban vett rész, fotókat készített,  valamint ő forgatta kis összefoglaló filmünket.

-Barna Istvánnak, aki a rendezvényen konferált, ill. interjúvolt.

-Szilágyi Péternek, aki a tanösvény felállításában segített.

-Pap Gergőnek és Bernátnak, akik szintén a kiépítésben voltak segítségünkre.

 

•Köszönjük a segítséget és a támogatást a felsoroltaknak. Reméljük jól érezte magát mindenki aki részt vett ezen a megnyitón. Aki esetleg nem ért rá, vagy más okokból nem tudott eljönni, az ne csüggedjen. Terveink szerint december 17-én lesz a "Madarak karácsonya" című következő programunk, itt vásár is lesz, jó hangulat, és fotópályázat eredmény hirdetés.

 

FONTOS!

Szeretnénk tudni, hogy honnan értesültetek erről a rendezvényről. Facebook-os oldalunkon csak ki kell választani a megfelő opciót. Link: www.facebook.com/pages/Ligeti-Mad%C3%A1rv%C3%A9delem/208665525834417

(A képek miatt görgetni kell egy kicsit)

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr823412966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása