Fészekrakás

2013.04.25. 19:52

• Nehezen, de végül csak megérkezett a tavasz és vele együtt a jó idő. Ez a madaraknak a pár választás, fészekrakás és a fiókák felnevelésének időszaka. A sikeres költés érdekében nélkülözhetetlen a megfelelő és biztonságos fészek, amit egyes fajok bokrokra, fákra, mások odúba raknak vagy éppen elfoglalnak egy már megépített fészket (pl.: sólyomfélék). Sok madárfajnak mi is segíthetünk azzal, hogy fészekodúkat vagy költőládákat helyezünk ki. Nekünk is több odútelepünk van, ahol évről évre sok fióka cseperedik fel. Idén sincs ez másképp két remek hírről is beszámolhatunk!


A sasszem utcai odútelepünkön már nemcsak fészkek, de tojások is vannak. Tavaly a két C odút kivéve, az összes többiben költöttek a madarak. Bízunk benne, hogy idén sem lesz másképp, sőt reméljük gazdára találnak a C odúk is, amire van esély, ugyanis a rozsdafarkúak a közelben tartózkodnak. Ez a madárfaj másféle, nem lyukkal ellátott, hanem félig nyitott odúba fészkel.

 

 

• Fotók: Lampert Benedek

 

 

Mikor a fotó készült azt hittük a cinegék még nem raktak tojást,
csak a fészekkel készültek el. Mint utóbb kiderült, már ekkor is voltak tojások,
csak befedte őket a fészekanyag. Mostanra hat darab tojás pihen a fészekben.

lampert_benedek_cinegefészek.jpg

 

 

 

Itt nem volt kérdés, hogy lesznek-e fiókák.

lampert_benedek_tojások.jpg

 

 

 

A rozsdafarkúak közelsége is reményre ad okot.
A képen egy hím házi rozsdafarkú énekel.

lampert_benedek_rozsdafarku.jpg

 

 

 

A balkáni gerlék is a közelben fészkenek, ők nem odú lakók.

lampert_benedek_gerle.jpg

 

 

 

 

• A másik dolog aminek nagyon örülünk, hogy a vércséink idén is visszatértek, immáron ötödik alkalommal! Szintén bizakodásra ad okot, hogy a vércse párt már láttuk párzani, így jó eséllyel nevelnek idén is fiókákat. Tavaly ötből öt fióka repült ki, ami viszonylag ritka a ragadozómadarak körében. Több jópofa jelenetnek is szemtanúi lehettünk az elmúlt évben. Volt olyan mikor a tojó véletlen kiejtette a fészekből fiókái számára zsákmányolt pockot, amit még annak esése közben próbált elkapni egy hirtelen ráfordulással, de elvétette, így a pocok nagy csattanással ért földet. Előfordult, hogy egy-egy bátrabb fióka felfedezőútra indult a fészek mellett lévő párkányon és egész messzire jutott. Utána persze gyorsan visszaszaladt a biztonságos vackába :).

Idén nemcsak fotók, hanem videók is láthatóak lesznek majd róluk a YouTube csatornánkon.

 

Ezek  aképek már idén készültek:

 

 

Először a tojót láttuk meg a fészeknél...

vércse_1.jpg

 

 

...később a hím is megjelent (jobb oldalt).

vércse_2.jpg

 

 

 

• Többször kérdezték tőlünk, hogy normális-e, hogy a madarak lerakják a tojásaikat, viszont nem kotlanak rajta, hanem gyakran órákra magukra hagyják őket. Nos, igen ez teljesen normális a legtöbb madárnál, így a cinegéknél és a vércséknél is. Ennek az az oka, hogy amennyiben a madarak az első tojás lerakásától kezdve kotlanának, a tojások nem egyszerre kelnének ki, ami azt eremdényezné, hogy a legkorábban kikelt fióka elnyomná a kisebb testvéreit. Ezt megelőzendő, a madarak akkor kezdik el a kotlást mikor valamennyi tojást lerakták, így azok egyszerre kelnek ki.

 

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr245247039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása