•  Augusztus 16-án nem mindennapos vendéggel találkozott Görbe László. Egy Búbos bankát (Upupa epops) sikerült lencsevégre kapnia. Ezúton is köszönjük neki a képet sokat segített ezzel nekünk! Eddig is terveztük, hogy különféle módszerekkel megpróbáljuk visszatelepíteni ezt a sokak által kedvelt madarat, most viszont bizonyítékunk van arra, hogy mindenképpen érdemes megpróbálni. Mivel költöző madárról van szó, ezért csak jövőre kezdhetjük el ezt a tevékenységet, de így nagyobb reményeket fűtünk a sikeréhez!

 

Fotó: Görbe László

 

Bizonyíték, hogy érdemes megpróbálni ezt a fajt visszatelepíteni :)!

bb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Röviden a Búbos bankáról:

 

Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is fészkelnek, telelni Afrika középső részére vonul. A nyílt állományú, rétekkel, legelőkkel szomszédos öreg erdők lakója, ahol a fészkeléshez odvas fákat talál. Megjelenik az emberek közelében is.

 

Testhossza 25-29 centiméter, szárnyfesztávolsága 44-48 centiméter, testtömege 45-87 gramm. Rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbítát visel, amely nyugalmi állapotban a tarkóra simul. A felnőtt egyedek feje, nyaka és egész alsóteste világos rozsdássárga. A hát és a szárnyak feketék, sűrű fehér harántsávozással. A farok fekete. A faroktollak közepén széles fehér harántsáv húzódik. A bóbita tollai rozsdavörösek, az első 4–5 toll vége fekete, a leghosszabb tollak vége fehér–fekete. A fiatalok elmosódottabb, halványabb színezetűek. A bóbita nem olyan fejlett, mint a felnőtteknél. A csőr enyhén lefelé ívelt, hosszú, csipesszerű és fekete. A láb ólomszürke, a szem sötét barna.

 

Fő eledelét a rovarok képzik. Leginkább a földön keresgél, lárvákkal, sáskákkal, gilisztával, tücskökkel, cserebogárral, lótetűvel táplálkozik, amelyeket hosszú csőrével a földből is kiszed.

Harkály vagy ember által készített odúkban fészkel, de emberi településeken megtelepszik. Mesterséges fészekodúk közül a "D" típusút foglalja el. Fészekalja 5–8 tojásból áll, melyen csak a tojó 16–19 napig kotlik. A kirepülés a kikelés után 26–27 nappal történik.

Magyarországon márciustól szeptemberig tartózkodik, rendszeres fészkelő, ősszel délre vonul.

 

forrás: www.naturfoto.cz

upupa-epops-167.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

200-as.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr484720166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása