• Ebben a részben három magyar ornitológust mutatunk be, akik egytől egyig meghatározót alkottak az ornitológiában.

 

 

• Herman Ottó (1835, Breznóbánya-1914, Budapest)

arc.jpg

 

Az egykori lakatossegéd, szabadságharcos, fényképész és preparátor, egyszóval polihisztor Herman Ottó maradandót alkotott a mai kor számára. A természetet apja szerettette meg vele még gyerekkorában. Később 1875-ben a Nemzeti Múzeum Állattárába került, majd megalapította a Természeti füzetek c. folyóiratot. Ornitológus kongresszust szervezett Budapesten, és 1893-ban létrehozta a Magyar Ornitológiai Központot, melynek mai utóda a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Megalapította az  Aquila (latinul: sas) c. folyóiratot.

 

Egyik legismertebb munkája a A madarak hasznáról és káráról címen 1901-ben megjelent könyve. Néprajzi tevékenysége nem kevésbé jelentős.

 

 


• Schenk Jakab (Óverbász, 1876– Kőszeg, 1945)

250px-Schenk_Jakab_kicsi.jpg

 

Egyetemi tanulmányait Kolozsváron kezdte, és 1899-ben Budapesten fejezte be. Eredetileg matematikusnak készült, Herman Ottó ösztönzésére kezdett ornitológiával foglalkozni. 1898-tól dolgozott a Magyar Ornithológiai Központban, amelynek 1933-tól főigazgatója volt. 1905-től az Aquila című folyóirat szerkesztőjeként is működött. A költöző madarak vonulását tanulmányozta. 1908-ban bevezette a költöző madarak gyűrűzését. 1917-től folytatott küzdelmével megmentette a nagy kócsagot a kipusztulástól (Kis-Balaton). Idős korában a magyar solymászat története foglalkoztatta.

 

 

A kőszegi városi temetőben nyugszik, sírhelyét a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság „A” kategóriában a Nemzeti Sírkertrészévé nyilvánította.

 

 

 

• Chernel István (1865, Kőszeg-1922, Kőszeg)

chernel.gif

 

Madártani megfigyeléseit 12 éves korától rögzítette. 1890-ben madárvonulási megfigyelések résztvevőjeként kötött barátságot Herman Ottóval. Fő műve, a Magyarország madarai különös tekintettel gazdasági jelentőségökre 1899-ben jelent meg. Tevékeny állatvédő volt. Herman Ottó halála után az Ornitológiai Intézet vezetője lett. 1918-ban összeállította a "magyar birodalom madarainak névjegyzékét" (Nomenclator Avium Regni Hungariae), a madártani szakmunkák máig fontos forrását.

 

 

 

 

 

• Bár itt most csak őket említettük meg, nem szabad elfeledkeznünk a többi napjainkban is tevékenykedő ornitológusról, önkéntes madarászról, ifjú természetvédőről. Ők is rendkívül sokat tesznek a madarakért és természetünk védelméért, nekik is éppúgy kijár a tisztelet mint a fent említett nagy embereknek!

 

• Mi ennek a kis cikknek a végén szeretnénk megköszönni a többi madarásznak és természetvédőnek a fáradhatatlan munkáját!!

 

 

 

200-as.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr914723033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása