• Most már a vak is láthatja, hogy ősz van, mert a fák leveli már sárgulnak és lehullnak, ráadásul olyan hamar sötétedik, hogyha az ember reggel kicsit hosszabb ideig alszik, majdnem naplementébe kel fel. Szándékosan írtam: "...láthatja", mert ez az időjárás még mindig nem érti, hogy ősz van, mivel ma is elég volt két pulcsit felvenni, ennek ellenére szinte melegem volt. Ez az enyhe ősz jónak tűnhet, és bizonyos szempontból jó is, hiszen fecskéinknek például így több idejük volt készleteket felhalmozniuk a nagy út előtt. Viszont most már azért jöhetne a hűvösebb idő, mert különben nagy bajok lehetnek ebből az élővilágra nézve.

Az ősz és a tél a madarak nehéz, a madárbarátoknak viszont kedvelt hat-hét hónapja. A madarászoknak és madárbarátoknak köszönhetően viszont, a kis tollasoknak sokkal könnyebben átvészelhető ez az időszak. Ezért fontos, hogy ősz közepétől egészen a tartósan enyhe időszakig etessünk. Itt a kerületben a téli etetés fő színtere az Erzsébet-liget és a Mátyás király tér, valamint reméljük sikerül bevonni a Pállfy teret. Okunk van feltételezni, hogy néhány madárfaj (ökörszem, hegyi fakusz stb.) kizárólag a rendszeres etetés miatt jelenik meg a ligetben. Nyilván ebben az is közrejátszik, hogy a hideg évszak beálltával sok madárfaj beljebb húzódik a lakott területekre, hisz itt több táplálékot találnak, esetleg meleg éjszakázó helyeket. A két példa közül az ökörszem már meg is érkezett. Eme valóban "ökörszemnyi" madár igen nehéz fotóalany, mert kicsi, mi több, pici, és a sűrű bokrok védelmében szeret mozogni. Bár egyenlőre lencsevégre nem került, de örültünk, hogy tavaly óta ismét láttuk.

Az eddig kirakott etetőinket már megrohamozták a madarak, elsősorban széncinegék és a verebek, de ahogy egyre több helyen lesz etető, úgy egyre több madárfajt fog vonzani, főleg a tanösvényünk részét képező nagy önetető.

 

 •Fotók: Lampert Benedek

 

-Hamisítatlan őszi kép :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Cinegék a "svédasztalnál" :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Mezei verebek felfújt tollazattal. Ebben az évszakban szinte nem is lehet máshogy látni őket :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-A verebek kicsit nyugodtabban esznek mint a cinegék. A cinkék odarepülnek, kikapnak egy magot, és egy közeli ágon feltörik. A verebek nem ilyen gyorsan. Odarepülnek, ki-kitekintenek az etetőből aztán megint vissza stb. Ilyen szempontból hálásabb fotóalanyok :D.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kérünk mindenkit aki eddig nem tette, hogy etesse a madarakat, aki pedig eteti az már ne hagyja abba. Segítsünk ezeknek a kedves állatoknak, meghálálják ők ezt, még akkor is ha nem vesszük észre. ETESSÜK A MADARAKAT! Segítséget is ad ehhez egyik topikunk: liget-madarvedelem.blog.hu/2011/09/20/teli_etetes_elokeszuletek

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr83342331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása