Eddigi munkánk

2011.03.12. 20:04

• Létrehoztunk egy tanösvényt(részletek külön topikban), melynek az emberek nagyon örültek. Ezt bizonyítja, hogy a megnyitóra közel 130-an látogattak ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Kihelyezett odúink száma több mint 60-ra nőtt. Télen csaknem 20 etetőt működtetünk az Erzsébet-ligetben ill. Mátyás k. téren. Lesznek még etetők a Pálfi téren és a Sasszem utcában is. Szintén kihelyeztünk itatókat is, melyeket a madarak előszeretettel használnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Madár mentés, és nevelés. Találtunk egy beteg dolmányos varjú fiókát, akinek lába teljesen "használhatatlan" volt. Elvittük orvoshoz, még a Hortobágyi Madárkórházba is eljuttattuk, csak hogy a legkitűnőbb ellátást kapja. Két hétig gondoztuk, vigyáztunk rá. Sajnos nem volt elég. A kis varjú (Dolmijóka) sajnos elkaphatott valamilyen betegséget, így nagyon szenvedett. végül úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk szenvedni, elaltattatuk, majd eltemettük. Mint utóbb kiderült, a Madárkórház munkatársai is helyesnek tartották döntésünket mert a madár minden bizonnyal pár napon belül elpusztult volna, csak hosszabb szenvedések árán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Madár mentésre is szükség volt az első költés végeztével, mert a fiókák, főleg a nagyobb testűeknél akdtak problémák. Először egy vércse fióka első repülése alkalmával, a földön landolt ami nem túl jó hely egy kis madárnak. Őt befogtuk és egy biztonságos ágra felraktuk ahonnan már csatlakozhatott testvéreihez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Másod költés címén, egy másik általunk kihelyezett madárlakba költöztek be a cinegék. Itt egy újabb fészekalj nevelkedik jelenleg, így tovább nőtt az elfoglalt odúk száma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Sikeres költések zajlottak, többek között az általunk kihelyezett odúkban is és környéken lévő természetes faodvakban. Egy fióka igen csak segítségre szorult, mivel korán repült ki a fészekből, és számos ragadozó leselkedett rá. Ahogy tudtunk segítettünk neki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

•Az első költés befejeztével kipucoltuk és kicseréltük a rászoruló odúkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MADÁRBARÁT OVI: külön topikban

 

• Folyamatosan csináltuk az odúkat, és télen folyamatos etetés folyt.Itatókat is kiraktunk a madaraknak amiket majd nagy melegben örömmel fognak fürdőzésre használni, meg persze ivásra.

Ezt az itatót már használják is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyet pedig a fára tettünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mostanra 34 odú van és két itató kihelyezve. Pár "madárlakot" újra telepítettünk, és még sok lesz kirakva reményeink szerint 200db. A Mátyás király térre is 7db került.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1. odú kihelyező nap. Még március elején. Ekkor 16 odú került a fákra.

• Néhány kép a telepítésről (Fotó: Harangozó Adina):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr342734235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalocsai 2011.03.30. 23:33:27

Mit lehetne csinálni, hogy a kis hasznos madárkákat megvédjük a rengeteg TOJÁSFOGYASZTÓ SZARKÁKTÓL ???

Lampert Benedek 2011.03.31. 19:23:07

Ez nehéz dolog. Gondolom, nem odúlakó madárról van szó :). Szerintem próbáld meg azt, hogy a fészket körberakod gallyakkal, amin csak a kismadár fér át. Figyelj arra, hogy úgy rakd az ágakat, gallyakat(lehetőleg örökzöldet, mert, ha elszárad annak még akkor is marad levele, mondjuk a tujának, az nagyobb védelmet biztosít), hogy ne tudja "szétpakolni". Ezenkívül(nem tudom, a kertedben van, vagy köztéren?), ha oda figyelünk sokszor el lehet riasztani, mert az embertől meglehetősen fél. Az ágacskákat addig kell odarakni, amíg madár nem költ, így kevésbé zavarjuk meg. Remélhetőleg beválik :)!

Jó munkát :)!
süti beállítások módosítása