• Mostanra már igazán tavasz van és ezt a madarak is érzik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a két három héttel  ezelőtti cikkünkben (Az első tavaszi napok) leírt odúfoglalási arány ami, azóta tovább nőtt és még több tojást találtunk a fészkekben, sőt a 32-esben már fiókák csipognak. Másik örömteli esemény, hogy néhány hete megérkeztek a már évek óta a ligetben fészkelő vércséink. Azonban néhány hete nem látjuk őket ami némileg nyugtalanságra adhat okot, de reméljük nem szakad meg a több éves hagyomány. Lassan kirajzolódnak előttünk a madarak legkedveltebb odúi. A 25-ös, a 14-es és a 31-es immáron második éve ad otthont a széncinegéknek.
Tavaly csak ők foglalták el az odúkat, idén viszont már egy mezei veréb pár is kivette a részét "lakásokból". Az új fajjal egyúttal az is kiderült, hogy milyen madár készítette a "gigafészket" mely az odú tetejéig van beépítve. Így mondhatni a verebeknek igen impozáns bemutatkozásuk volt a mátyás k. téri odútelepen.

 

•Fotók: Lampert Benedek

 

 Igazi tavaszi látvány. A fák virágzása az egyik leggyönyörűbb része a tavasznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A visszatért vörös vércse(tojó).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikor a vércsék nem voltak jelen, az örvös galambok úgy gondolták, a fészek őket is éppen úgy megilleti mint ragadozó társaikat :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A verebek, mondhatni "luxus villája" :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Idén először nemcsak a vércsék és az odúinkban költő madaraknak a fészkelési helyét ismerjük. Rábukkantunk a barátcinegék "családi fészkére", tudjuk hol ütöttek tanyát a fekete rigók továbbá a dolmányos varjak és a csuszkák de a seregélyek faodva sem maradt rejtve előttünk. Nagyon kivételes dolog, hogy ennyi madár fészkel tavasszal és él egész évben a kerületben. Ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kerület természeti értékeinek védelme és megőrzése!

 

 

A barátcinegék "lakhelye". Kevés odú olyan biztonságos mint ez. Maximum az eső lehet zavaró tényező, de a környező fák lombkoronája megfogja az esővíz tetemes részét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fekete rigók fészkét csak a sötét, kiálló gallyak árulják el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A már említett  cikkünkben olvashattuk, hogy az csuszkák építik a fészküket. Nos, mostanra az éhes utódoknak hordják az élelmet fáradhatatlanul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • A vércséken kívül más ragadozó madár is felkeltheti a figyelmünket. A karvaly szintén évek óta jelen van. Mikor megjelenik: egy éles vészriadó a kis énekes madarak részéről, majd csend. Miután elmúlt a veszély, újra felcsendül az erdők és parkok különlegessége: a madárdal. Szintén nagy örömünkre szolgált, hogy a hosszú ideje "kergetett" barátposzáta végre lencsevégre került.  A gyönyörű hangú madárka, nehéz fotó alany, mert kicsi, nagyon fürge és a sűrű bokorban vagy lombkoronában, szinte esélytelen lefotózni.

 

 

A jellegzetes sziluett kétségkívül egy karvaly védjegye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A barátposzáta (hím) nagy mestere a rejtőzködésnek :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kék cinege fészekanyaggal a csőrében. Az anyag gyűjtésben mi is segíthetünk nekik, ha kutyaszőrt vagy más hasonló dolgot kirakunk nekik az ágak közé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• A tavasz és a nyár eleje az egyik legmozgalmasabb időszak a madarak életében. Párt választani, odút keresni, fészket építeni, fiókát nevelni ez mint nehéz és fárasztó munka. Ezért segítsük őket ahol és ahogyan lehet!

 

Mi ajánljuk:

Aki teheti, kiránduljon a barátaival vagy családjával és vegyék szemügyre a madarak tavaszi nyüzsgését. Érdemes megcélozni a parkokat, mert itt könnyebben felfigyelhetünk egy-egy odúra vagy fészekre. Amennyiben a közelben lakik, látogasson el az Erzsébet-ligetbe. Itt bizonyosan nem marad élmény nélkül, és a Ligeti Madárvédelem által felállított tanösvény bejárása is hasznos időtöltés!

Kérünk mindenkit, hogy az odútelepen az odúkhoz senki ne másszon fel vagy nyissa fel a tetejét!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr734459772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszterprise 2012.04.21. 23:58:36

Nem a Liget, de vércsék, a VIII. kerülete
ben, egy lakóház oldalába költöztek. Többször láttam már őket. Nem hittem volna, hogy itt is jól érzik magukat.Sajnos értékelhető fotót nem sikerült készítenem. Kinek érdemes szólnom?

Lampert Benedek 2012.04.22. 21:21:54

Ha nem veszélyes hely rájuk nézve, akkor hagyni kell, hogy költsenek. Amennyiben necces, az MME-t kell értesíteni.
süti beállítások módosítása