• Eddig a legtöbb hírünk az Erzsébet-ligethez és a Mátyás k. térhez kapcsolódott. A mai cikkünk ellenben, kizárólag az egyik augusztusban létrehozott telepünkről szól a Sasszem utcában.

 

A S. utcában 5 odú lett kirakva, 2db "C" típusú és 3db "B" odú.  Ezen kívül van még két itató is.  Így a nyár végre és az ősz, inkább már közepére, bíztató eredményeket kaptunk. A 47-esben és az 51-esben ürülék nyomokat találtunk ami arra utal, hogy a madarak éjszakáztak benne. Ezt a tényt a telep felelőse: Ágoston Dávid fedezte fel miközben kicserélte az odú tetejét. Ennek már önmagában örültünk. De ezenkívül egyéb nyomot is hagytak maguk után, ebben az esetben a házi rozsdafarkúak. A két C odú egyikében a 49-esben száraz fűszálak voltak. Bár a legnagyobb jóindulattal sem mondhatjuk fészeknek, de az biztos, hogy valamit építeni kezdtek. Ettől a fejleménytől azt reméljük, hogy jövőre lesz költés a C odúkban. Amii azért is esélyes, mert ebben az évben is 3 fészekalj kis rozsdi repült itt ki, igaz még nem mesterséges odúkból.

Valamint Dávid barátunknak sikerül levideóznia amint a madarak(nem is egyféle) tevékenységét az itatónál. Ez az első, hogy sikerült megörökíteni ezt. Mivel szükség van némi utómunkára a videót illetően ezért ezeket a jövőheti cikkünkben olvashatjátok. Kis ízelítő a videón látható madarakról: szajkó, énekes rigó, tengelic, feketerigó, széncinege, balkáni gerle, és a rozsdafarkúak.

 

•Fotók: Ágoston Dávid

 

-Talán elsőre azt hihetnénk, hogy csak piszok van benne, ám ez csak azért van így mert már kicsit ki lett pucolva. De felelősünknek hála, tudjuk, hogy ezt és az 51-es odút már használták a madarak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Íme a 49-es számot viselő C odú. Látható Dávid kezében a száraz fű csomó. Lehetséges, hogy ez egy fészekrakás kísérletének a "maradványa".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ez az itató számos faj kedvence, ezt majd láthatjuk a beígért videóból :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Ezúton is köszönjük Dávidnak az eddigi munkáját, ez ismét egy siker az odútelepeinket illetően.

 

• Pár mondat az egyre inkább közelgő etetésről:

A szeptember és az október eleje elég furcsán telt el, mivel a hőmérséklet a nyári átlagot verdeste, ezért nem igazán volt érezhető, hogy ősz van. Az utóbbi napokban viszont megérkezett az évszaknak megfelelő időjárás, ami talán sokaknak bosszúság, de mindenképpen ez a normális. Akkor, ha az időjárás nem a megszokott, nagy bajok lehetnek a természet egyensúlyában. Viszont végre megjött a hűvösebb időjárás ami azt is jelenti, hogyha tartósan így marad lehet kirakni majd az etetőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr213289525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása