• Bizonyára már senkinek sem új, ha azt olvassa, hogy a Naplás-tónál fakitermelés folyik. Ez a tevékenység általános felháborodást keltett az emberekben, ami érthető, hiszen, mi az, hogy csak úgy kivágják a fákat a kerület legkedveltebb kirándulóhelyén, és egy páratlan élővilág otthonában. Sokan kint voltak a helyszínen, sok képet és videót is kaptunk a kivágott fákról és csonkjaikról. Ezen a hétvégén már a Ligeti Madárvédelem is kiment a Naplás erdőbe, hogy körülnézzen.

 

• Mielőtt bementünk volna az erdőbe, megcsodáltuk a Naplás-tó olvadó félben lévő gyönyörű jégpáncélját. A napközbeni plusz fokok és az esti mínusz hőmérséklet miatt a sima jégfelületből most rücskös jégtábla vált, ami olyan volt, mintha a tó hullámzása megmerevedett volna, és tulajdonképpen ez is történt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Bár a víz itt már folyik...,


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-...alatta még mindig jég van.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


-Tőkés récék a jégen


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Az erdőbe beérve azonban szomorú látvány fogadott minket. Rögtön az elején látható volt a fakitermelés eredménye. Ahol azelőtt rengeteg fa volt, most csak kopár dombok vannak faágakkal és tönkökkel.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egész erdőhöz képest ez nem olyan nagy terület, de mégis komoly veszteség. Azt hittük, hogy csak ennyi, ami elveszett, de tévedtünk: a domb túloldalán szinte majdnem ennek "hasonmása" látható. Valójában két nagy területet irtottak ki. (A képen a jelölés nem teljesen pontos.)


 

 

 

 

 

 

 

 

Arra, hogy miért csinálják mind ezt mi is nagyon kíváncsiak voltunk. Egy levél formájában kérdeztük az önkormányzatot arról, mit tudnak, mért irtják az erdőt. Kiderült, hogy egy 10 éves üzemterv alapján, engedéllyel folyik a kb. 50-60 éves akácfák kitermelése, értékesítése. Ez egy mesterséges, magról vetett erdő.
A természetvédelem nem terjed ki a monokultúrás akácerdőkre, mivel az akác tájidegen faj, csak a Naplás-tó körüli rétek élővilágára.
A tuskókat nem fogják kiszedni, hanem azokról ismételten akác "sarjerdőt" fognak nevelni, majd x év után ugyanígy ki fogják azokat is termelni. Három ütemben végezték a munkát és most már a tisztításnál tartanak. Az önkormányzatnak sajnos nincs beleszólása ebbe.

 

Sajnos azt valóban el kell fogadnunk, hogy a nem Magyarországon honos akácfajra és az erdőre nem terjed ki a természetvédelem. Ettől függetlenül azonban értékes és rendkívül fontos élőhelyek vesztek így el. Ráadásul az akácfákon kívül más fajok is áldozatul estek.

Jelképes hangulatot sugároz ez a kép:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos az erdőirtáson kívül más meglepő dolgot is felfedeztünk. A favágáshoz használt gépekhez, köztudott, hogy szükséges az olaj használata. Eddig rendben is volna, ha ezeket nem hagynák ott az erdőben. Nagyon veszélyes, mikor ez a mérgező anyag az élőlények közelébe kerül, mégis ez történik.

 

-Ezek az olajoshordók egyszerűen a földön hevernek, remélhetőleg hamarosan elviszik. Az alsó képen látható barnás folyadék rendkívül mérgező, állatokra és növényekre egyaránt.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- A hordókban tárolt olaj is veszélyes, de a földre dobott, palackban tárolt folyadék különösen.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ezek a dolgok, sajnos az emberi felelőtlenség példái. Amennyiben nem tudják azonnal elszállítani a hordókat, legalább egy helyre rakhatnák és letakarhatnák valamivel. Még a "sima" szemét sem maradt el.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 -Üdítő színfolt volt látni a varjak esti behúzását. Továbbá hallani, hogy az erdő – bármilyen megpróbáltatás is érte –, még mindig hangos a madárfüttytől :)!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Ennek ellenére a Naplás-tó területe elég nagy ahhoz, hogy ez a fakitermelés nem borítja fel az ökoszisztémáját. Remélhetőleg hamarosan stabilizálódik az állapota, és ismét kialakul az egyensúly. Kérünk mindenkit, hogy vigyázzunk a környezetünkre, így a Naplás-tóra is, ha ott járunk! Az olyan apró figyelmességek, mint például az, ha nem szemetelünk, nem tépünk le védett növényeket, illetve nem zavarjuk az élővilágot, rengeteget számít ennek a különleges élőhelynek a megőrzésében!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr574203946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

madarvedok 2012.03.16. 12:26:09

sok sikert lampert benedek
süti beállítások módosítása