Februári hírek

2012.02.18. 11:24

• Honlapunk technikai hibái miatt, hosszú ideje ez az első szokásos hétvégi cikkünk melyben a kedves olvasó megtudhat jó és kevésbé jó híreket is.

A legfontosabb szomorú hírünk, hogy Reszt Károly és Harangozó Adina már nem tartoznak a Ligeti Madárvédelembe. Íme búcsúlevelük:

"Reszt Károly és Harangozó Adina alapítótagok ezúton szeretnénk bejelenteni felétek, hogy nem tevékenykedünk tovább a Ligeti Madárvédelem csapatában.Természetesen folytatjuk madárvédelmi munkánkat, de külön, mert sajnos egyéb elfoglaltság merült fel. További jó madarászkodást és madárfüttyös új évet mindenkinek."

Ez a szomorú esemény azonban nem befolyásolja szervezetünk működését. Az ígért programok meg lesznek tartva, és a tanösvényt is bővítjük a tavalyi árverésből származó pénzből. Mivel sokan jelezték, hogy egy mindenki számára kedves állat információs táblája hiányzik a tanösvényből, helyet kap benne egy mókusos tábla és egy mókus odú. De ezen kívül még több tábla is ki fog kerülni.

 

• Az elmúlt hetek extrém hideg időjárása miatt különös gondot kellett fordítani a madarak etetésére és itatására. Azonban most már kezd melegedni az idő. Ezt bizonyítja az is, hogy az etetők, ahol eddig "több madár volt mint mag", most szinte teljesen üresek.

 

-Látható, hogy az etetők körül megszűnt a nyüzsgés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez viszont nem azt jelenti, hogy abba hagyhatjuk az etetést. Az idei tél többször bizonyította, hogy kiismerhetetlen, és azok a madarak melyek számítanak a kihelyezett táplálékra, könnyen a fagyok áldozatai lehetnek. Tehát folytassuk az etetést továbbra is!

Biztos többen észrevették már, hogy a hatalmas varjú tömegek mellett egy kisebb madarakból álló csapat is feltűnt. Ők a fenyőrigók, akik az évnek ebben a szakaszában jelennek meg itt nálunk és borítják el azokat a fákat melyeken még vannak kisebb bogyók amik táplálékul szolgálhatnak nekik. A fenyőrigó rendkívül társas madár. Nagy csapatokban mozognak és telepesen költenek. Különleges tulajdonságuk, hogy a fészek telepüket veszélyeztető támadót, ürülék bombával kergetik el. Ez egy madár esetében( pl.: varjúfélék) végzetes is lehet, hiszen a tollak rendkívüli mértékben károsodhatnak. Fészkét gallyakból és fűből építi. Fészekalja 5-6 tojásból áll melyek május-júniusban rak le.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr984129319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása