Madármentés

2011.03.12. 21:01

• Mivel a fiatal, pár órája/napja kirepült fiókák még tapasztalatlanok, repülés terén pedig szintén van még mit tanulniuk, általában nekik van szükségük segítségre, még akkor is, ha csak olyan kis dologról van szó, hogy a földre kerülnek. Ez inkább a nemrég kirepült fiókákra vonatkozik, hiszen még nem tudnak repülni ezért könnyen egy-egy ragadozó áldozatául eshetnek pl.: macskák. Sajnos, néha nem ilyen egyszerű az ügy, például, ha a madárnak sérülése van, mondjuk a fészek elhagyása, számára nem sikerült "kedvezően".

 

Mit tegyek, ha fiókát, vagy felnőtt madarat találtam?

Ennek ellenére nem minden földön lévő fióka szorul segítségre...sőt. A rigóknál például teljesen normális, ha a fióka a földön van. Ez azért van így, mert a fészekben nevelkedő kis rigók, már nem férnek el a fészekben egy bizonyos kor után. Ilyenkor kiugrálnak a fészekből, és a környező bokrok, sövények, hasadékok között keresnek menedéket.  A szülők jól tudják ezt, és továbbra is etetik a kicsiket és gondoskodnak róluk. Ezért, ha találunk egy rigó fiókát a földön, hagyjuk békében, hogy a szülei később is megtalálják és táplálhassák. A cinegék vagy más kis énekes madarak fiókáinál viszont nem jó, ha a talajon tartózkodnak. Ilyen esetben a legjobb amit tehetünk az az, hogy felrakjuk egy fa ágára, és meggyőződünk róla, hogy aránylag biztonságban van-e. Azonban, vannak olyan esetek amikor a madarak komolyabb segítségre szorulnak. Amennyiben látjuk, hogy a fióka(de a felnőtt, kifejlett madár is) nehezen mozog, furcsán viselkedik, nem menekül a közeledésünkre és szokatlan testtartása van, gyanakodhatunk, hogy beteg, esetleg sérült. Ez a tény minden madárfaj, minden "korosztályára" igaz. Az első és a legfontosabb lépés: tudjuk meg milyen madárról van szó. Ez azért a legfontosabb, mert ennek tükrében kell majd gondozásunkba venni. A kampós,  erős tépőcsőr ragadozó, a kúpos ék alakú csőr egy magevő, a hosszúkás vékony csőr pedig egy rovarevő madár jellemző vonása. A kisebb méretű madarakat(cinege, tengelic, veréb stb.) egyszerűen kézben is felvehetjük, de egyszerűbb, és a nagyobb madaraknál( vércse, gémek, varjú stb.) kifejezetten ajánlott egy rongyot, pólót, pokrócot ráteríteni a madárra. Ez nekünk is jobb, mert nem kapunk esetlegesen sérülést, illetve nem tudja magát kirángatni a kezünkből, másrészt a madárnak is megfelelőbb, mivel a sötétben megnyugszik, és nem kezd el vergődni. Miután befogtuk a madarat helyezzük el egy nyugodt, kellemes hőmérsékletű helyen ahol megnyugodhat. Ezután mindenek előtt itassuk meg, aztán etessük. Az itatást célszerű pipettával csinálni, mert így sokkal több víz jut a madár torkába, és kevesebb megy félre, mintha kézből próbálnánk. Ezután jöhet az etetés. A macska és kutya eledel minden esetben megfelel, természetesen nem a száraz, hanem a kis darabkákból álló szaftos ennivaló. Ilyet inkább a macskaeledelek közt találunk. Ha a madár már nem kér többet, azt számunkra is egyértelműen: fejrázással fejezi ki. Figyeljünk arra, hogy a falat ne legyen nagyobb a madár csőre átmérőjének a felénél. Amennyiben a madárnak, csak ennyi segítségre van szüksége (mondjuk egy hideg télen, mikor legyengült a hidegtől és az éhezéstől, de különben jól van, esetleg egy fióka akit addig kellett táplálni, míg fel nem nőtt) szabadon ereszthetjük. Viszont, ha a madár sérült, a legjobb, ha nem kezdjük el otthon megpróbálni gyógyítani, mert megfelelő tudás ill. eszközök nélkül csak rontanánk a helyzeten. A legjobb amit ilyenkor tehetünk, hogy a madárnak nyugalmat és ellátást biztosítunk, majd eljuttatjuk egy állatorvoshoz, vagy egy állatkertbe.

 

Előfordulhat, hogy nem találtál választ a felmerülő problémádra. Ebben az esetben írj ide a honlapra, küldj e-mailt, vagy kérj segítséget az alábbi linken: www.facebook.com/pages/Ligeti-Mad%C3%A1rv%C3%A9delem/208665525834417

Amint tudunk válaszolunk és segítünk. Ez általában még aznap megtörténik.

 

- Ezt a kis dolmányos varjút mi mentettük, de mivel sérült volt, ezért mi is szakértőkhöz fordultunk. Első körben egy állatorvoshoz, majd később lejuttatuk a Hortobágyi Madárkórházba is. Részletek: oldalt, "Dolmijóka" címen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ennek a vörös vércse, és széncinege fiókának(alul), elég volt annyi segítség, hogy a földről egy faágon helyezzük el, ahol már biztonságban van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr203185392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása