• Biztos sokszor említettük már: idén ötödik éve, hogy a vércsék itt költenek a kerületben, ezen belül mi az erzsébet-ligeti fészket figyeljük. Azért mondjuk, hogy erzsébet-ligetit, mert valószínűleg több pár is költ a kerületben.

Roppant büszkék vagyunk erre, és külön öröm az is, hogy nem mindennapi sikerességgel nevelik a fiókákat. A vércséknél, de ez így van általában a ragadozó madaraknál. Sajnos legtöbbször 2-3 vagy még ennél is kevesebb fióka repül ki, illetve éli meg a felnőtt kort. A mi vércséink esetében ez azonban szerencsére nem igaz. Eddigi "pályafutásuk" alatt mindig 4-5 fiókát neveltek fel, ami remek eredmény! Idén sem szakítottak a hagyománnyal, nem kevesebb mint 5 fióka hagyta el a fészket épségben. Végig kísértük a növekedésüket idén is, most pedig megmutatjuk képekben!

 

Fotók: Lampert Benedek

 

 


Mikor pihések voltak, nemigazán lehetett megmondani, hogy hányan vannak.

vfb_3.jpg

vércse fiókák.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etetés után. Ilyenkor a szülők gondosan etetik a a fiókáikat. Később mikor már nagyobbak, egészben adják oda a kicsiknek a táplálékot.

P6180347_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt már nagyobbak. Mivel nem férnek el már rendesen, ezért egyre inkább a párkányon ücsörögnek...

vfbu_5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...főleg mikor már ilyen nagyok. Ez a kép pár nappal a kirepülés előtt készült.

fbv_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyenkor nemcsak a fészek közelében gubbasztanak, hanem még jobban elsétálnak a párkányon, akár 10 méterre is a fészektől.

vf_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy meglehetősen mókás pillanat :). A bal szélső fióka megvakarja testvérét, a másik kettő pedig összebújik. Ne legyen megtévesztő, az ötödik fióka itt is jelen van, csak kicsivel távolabb a párkányon pihen.

P6270563.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fészek alatt láthatóak a vércsék zsákmány állatai. Ez itt egy fürge gyík...

vfbu_6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...ő pedig egy mezei pocok. Előfordul, hogy a fiókák véletlenül kilökik a zsákmányt a fészekből, sőt egyszer a tojó ejtett ki a csőréből némi harapnivalót :) .

vf_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerettük volna, ha meg tudjuk gyűrűzni valamelyik fiókát, az MME munkatársának, Morandini Pálnak a segítségével. Mivel a fészek nagyon magasan van, és nem áll rendelkezésre megfelelő felszerelés, így csak akkor tudtuk volna rájuk gyűrűt rakni, ha a kirepülésnél a földön landolnak, és be tudjuk fogni őket.

Idén nem, de tavaly ez sikerült, akkor be is számoltunk róla. A képen látható vércsét viszont azóta nem láttuk, pedig érdekes volna összehasonlítani, a felnőtt kori képét a fióka korival.

 

A tavaly gyűrűzött vércse fióka.

mme_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A színes gyűrű a könnyebb azonosítást segíti, így befogás nélkül, akár egy fényképről is leolvasható.

mme.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Idén is egy sikeres költésen és kirepülésen vannak túl a vércsék, és muszáj ismét megemlíteni, hogy ötödik éve, valamint ismét öt fióka hagyta el a fészket. Remélhetőleg így lesz ez jövőre is, és még hosszú ideig. A vércsék rendszeres költése, egy különlegessége a kerületnek. Talán jövőre ismét sikerül a gyűrűzés és viszont is látjuk őket.

 

 

 

200-as.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr734631418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása