• A több hónapnyi kimaradás után, most újra felvesszük az elvesztett fonalat. Ezúton is köszönjük a türelmeteket!

• Mivel a költések többsége már lezajlott - már maximum csak a másodköltések lehetnek - ezért pótolnunk kell az elmaradásokat és kipucolni, illetve karban tartani az odúkat. Továbbá a kidöntött tanösvény oszlopokat visszaássuk. Hiába készültek fémből és lett lebetonozva mindegyik, az értelmiség ismét kifogott rajtunk.

Az elmúlt hónapokban nagyon sok levelet kaptunk sérült madarak ellátásáról, ezért úgy látjuk, hogy érdemes leírnunk a legfontosabb tudnivalókat ilyen helyzetben.

Érdekes módon a legtöbb levél és a mi tapasztalatink is azt mutatják, hogy a dolmányos varjak igen gyakran szorulnak segítségre. Az általunk mentett két madár és két, a levélben szereplő madár is dolmányos volt. Többször számoltak be nekünk törött szárnyú és egyéb komolyan sérült madárról. A helyzet az, hogy nekünk nincs lehetőségünk orvosi ellátásra, ezért mi is csak menhelyre tudjuk elszállítani, ebben az esetben mi a Noé Állatotthon Alapítványt javasoljuk. Más helyzetben - fiókák, legyengült madarak - egyszerűbb a dolgunk. Minden olyan madarat, ami egészséges, de láthatóan legyengült vagy fióka, nyugodt, árnyékos helyre kell vinni. Fontos: nem minden fióka szorul segítségre, ami földön van. Legjobb példa a feketerigó. A rigó fiókák, ha már túl nagyok kiugrálnak a fészekből és a bokrok alatt rejtőznek el. Itt a szülei tovább etetik! Tehát az egészséges (fürgén mozgó, élénk) fiókákat ne "mentsük meg"! Viszont, ha láthatóan probléma van (nem fut el előlünk, lógatja a fejét) előfordulhat, szülei elpusztultak és legyengült. Télen, ha hasonló esettel találkozunk, a madár valószínűleg a hidegtől gyengült le. Ilyenkor mérjük fel állapotát, melyet egyszerűen, a tarajos szegycsont kitapintásával tehetünk meg. Ez a mellkasi részen található. Ha nagyon éles, pengeszerű a tapintása az azt jelenti, hogy a madár nagyon rég, talán napok óta nem evett. Ilyenkor - legyen szó fiókáról vagy felnőtt madárról - egy dobozban tegyük meleg (nyáron hűvös) helyre és itassuk illetve etessük meg. Az etetés előtt el kell dönteni, hogy milyen étrendű a madár. A kúpos vaskos csőr magevő-, a vékony hegyes rovarevő-, a kampós végű ragadozómadárra utal.A macskák számára készült konzervhús; a túróból, reszelt sajtból, főtt tojásból álló keverék; a forrázott lisztkukac; a nyers marhahús (elsősorban szív) az elsősegély jellegű madáretetés alapanyagai. A megtalálást (a madarak ekkor vannak a legrosszabb állapotban) követő első néhány etetéskor a táplálékfalatkákat - gyors energia utánpótlásként - szőlőcukorba (oldat vagy por) is márthatjuk. Ezek a „húsevő” táplálékok az önállóan táplálkozni nem tudó magevőket is átsegíthetik a krízisen. A falatok egyik madárcsoport képviselője esetében se legyenek vastagabbak a csőr átmérőjének felénél, és ne legyenek hosszabbak a csőrnél. Miután a madár felépült, engedjük el egy biztonságos területen.

 

image_3_resize.jpeg

 

 

 

A legjellemzőbb csőr fajták:

 

A barátposzáta csőre jellegzetes rovarevő forma
Fotó: Lampert Benedek 

blogposzi.jpg

 

 

Ennek a fiatal meggyvágónak erős, kúpos, magevő csőre van.
Fotó: Lampert Benedek 

blogvágó.jpg

 

 

A ragadozómadarak jellegzetessége a kampós vágócsőr. A képen vörös vércse.
Fotó: Lampert Benedek 

lampert_benedek_vercse.jpg

 

 

• Továbbra is forduljatok hozzánk bizalommal és amiben tudunk segítünk! Megtaláltok minket facebook-on vagy e-mailben (bendeguz@sampilampi.net). 

 

 

200-as_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr326433757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása