• Többször említettünk egy bizonyos tanösvény kiépítését az Erzsébet-ligetben. Mivel egy ilyen minőségű tanösvény nem két forint, és közterületen szeretnénk felállítani, ezért a XVI. kerületi önkormányzathoz fordultunk. Örömmel láttuk és hallottuk, hogy nagyon tetszik nekik az ötlet, és több biztató levelet is kaptunk a részükről, melyekben közölték, hogy igencsak esélyes a támogatás megadása.

Végül beadtunk egy pályázatot a tanösvényre, melyben részletesen leírtunk mindent, még képeket is mellékeltünk. 2011.szeptember.8.-án sor került a bizottsági ülésre, ahol első napirendi pontként tárgyalták a Ligeti Madárvédelem pályázatát. Az ülésen röviden el kellett mondani, hogy "mi is ez a tanösvény". Miután Karesz barátunk ezt megtette, a bizottság visszavonult, hogy "meghozza az ítéletet", miszerint: A Ligeti Madárvédelem természetvédelmi szervezet megkapja a 210 000ft-os támogatást a tanösvényre, ennek karbantartására, és további madár és környezetvédelmi munkájára.

Azzal, hogy megkaptuk a támogatást egyúttal megkaptuk eddigi legnagyobb eredményünket is. Abban mindenki teljesen biztos lehet, hogy ennek a pénznek minden egyes "garasa" a madár és természetvédelmet fogja szolgálni. Elsősorban a tanösvényt csináljuk meg belőle, mely rendkívül nagy szerepet fog betölteni a kerületben található sok iskola és óvoda miatt. Ezen kívül persze, az egyszerűen csak sétálgató és nézelődő természetbarátoknak is hasznos információt fog nyújtani. A tanösvény különlegessége, hogy interaktív. Mit értünk ezalatt? Azt, hogy a táblák által bemutatott állatbarát eszközök( madárodú, békavár, denevér odú stb.) nem csak makettként láthatóak, hanem az állatok használhatják is őket. Így téve sokkal szemléletesebbé a tanösvényt. Itt a madarak védelme mellett a többi állatról sem feledkezünk meg. Így a denevérek, békák, sünök is helyet kapnak majd a tanösvényben.

Képek a tanösvény tábláiról és eszközeiről:

•Fotók: Orbán Zoltán

 

 

-Táblák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Odúk(sorrendben:C,D,macskabagoly, kuvik, sarlósfecske, füsti/molnárfecske, veréb odú)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Etetők(Dúcetető, cinkegolyós etető, ablaketető, etetőtálca)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-További fajvédelmi eszközök(Süntanya, békavár, itató, darázsgarázs, denevérodú, fecskepelenka)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tanösvényt az MME-től rendeljük meg.

 

 

 

 

Reméljük ez a tanösvény sok embernek fog örömet szerezni, és információt szolgáltatni. Szeretnénk, ha ezáltal a gyerekek és a felnőttek is közelebb kerüljenek a természethez és észre vegyék azt, amit eddig nem láttak esetleg amiről nem tudtak. A tanösvény kiépítése és átadása nagyjából évégére várható.

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr63234018

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megérkeztek a Darvak! 2011.09.29. 15:36:04

Megérkeztek a az átvonuló darucsapatok előfutárai. Az angyalházi éjszakázóhely melletti tisztásra kisebb, nagyobb csapatokban húztak be a darvak, majd onnan százasával szálltak tova a laposokba. Eleinte csak páran, csendben, diszkréten jöttek, majd egy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása