Nyárvégi beszámoló

2011.09.02. 23:03

• Itt nyár vége és kezdődik az ősz. Azonban, mielőtt belekezdenénk első őszi hírünk leírásába, előtte még említsük meg mi történt az a nyár utolsó heteiben.

Örömmel láttuk, hogy új vendégeink(Sisegő füzike, Szürke légykapó, Kormos légykapó) továbbra is jelen vannak. Újabban madaraink között "divat" lett a "bandázás". Nyilván ez nem új dolog, csak mi figyeltünk fel rá az utóbbi hetekben. Hatalmas madárcsapatok vannak most az Erzsébet-ligetben és a Mátyás k. téren. Ennyi madár még nem volt ezeken a helyeken egyszerre, és valószínű, hogy ez már a tavasszal megkezdett munkánk eredménye.Legutóbb az őszapók csatlakoztak a szén, kék és barát cinegékkel együtt együtt eszegető sisegő füzikékhez. Az ember nem tudta hova nézzen, illetve, hogy irányítsa fényképezője objektívjét. Az itatókat is örömmel használják, ennek ellenére azt még nem sikerült megörökíteni, mert mindig "meglógtak".

 

•Fotók: Lampert Benedek

 

-A nagy csapat egyik tagja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Illetve a kék...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- ...és barát cinegék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ez a természetes itató a madarak "kedvence" :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Bizonyára mindenki észrevette, hogy a másik két odútelepünkről kevés szó esik. Ennek az az oka, hogy még nagyon "fiatalok", és ráadásul a költési szezon végén készültek el. Azonban mostanra, már innen is vannak hírek. Az adott odútelepért felelő tagjaink összefoglalták mi is történt.

 

-Pálfi tér, felelős: Nemecsekné P. Éva

"Az odúk rendben, de nem láttam, hogy beköltöztek volna az új lakók. Ma hajnalban fenn voltam, mert a nagy hőség miatt sehol sem mutatkoztak eddig madarak. Nagy örömre végre tele volt madárral a tér, nagy csicsergés fogadott. Rengeteg cinege van, 1 nagy fakopáncsot láttam, rigók, egy szajkó pár, és dolmányos varjú, amit szemrevételezni tudtam :-).
Ami viszont még egy érdekesség, bár nem madaras. Több helyen az öreg vadgesztenyefák ismét virágoznak. Tele vannak a tüskés zöld kis sündisznó gesztenyével az ágak, és közöttük ott virítanak az új virágok."

 

-Sasszem utca, felelős: Ágoston Dávid

"A C típusú és B odúk is rendben. Sok rozsdafarkú van és rigó, akik újabban rájárnak a szőlőnkre :). A két itatót előszeretettel használják ivásra, fürdésre. A cinegék sem hiányoznak, bár odút még nem foglaltak, lehet éjszakázó helynek azért használják."

-Télen viszont ezeken  a helyeken is nagyobb lesz az élet az etetők miatt, így onnantól kezdve, ez a két odú telep is szerepelni a hírekben.

 

 

•Az MME facebook közösség egyik tagja, Albert Krisztián írt egy rövid cikket szervezetünkről. Ezúton is köszönjük neki :)! Honlapján ezenkívül is érdemes szétnézni, mert igencsak hasznos információkat és egyéb madárvilággal kapcsolatos dolgot olvashatunk. link: madarvilag.xtreemhost.com/Bejegyzesek/View/79

 

• Ennyit a nyár utolsó heteiről. Jön az ősz, és jönnek további programok. A Ligeti Madárvédelem több dologgal is várja a madarak iránt érdeklődőket. Először is elindul az I. Ligeti Madárvédelem fotópályázatunk. Erről bővebben, részletesebben külön topikban. Októberben pedig az MME és a Ligeti Madárvédelem közös szervezésében madarásznap lesz az Erzsébet-ligetben. Itt az ideje elővenni és készenlétbe helyezni, a téli etetésre szánt magokat és etetőket. A közelgő etetésről a következő cikkünkben írunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

•Fotó: Harangozó Adina

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liget-madarvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr433198740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása